Még mindig nem semmisíthetik meg az embercsempészek hajóit

Az európai uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács hétfőn hivatalosan elfogadta azt az értékelést, miszerint az embercsempészet elleni földközi-tengeri uniós műveletben teljesültek az első szakasz hírszerzéssel és információgyűjtéssel kapcsolatos katonai célkitűzései, így adottak a feltételek ahhoz, hogy áttérjenek a művelet második szakaszára.
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már szeptember 3-án, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos luxembourgi informális tanácskozása után közölte: széles körű az egyetértés az uniós országok között abban, hogy új szakaszba kell léptetni, ki kell terjeszteni az illegális bevándorlók Európába csempészésének megfékezése érdekében indított földközi-tengeri EU-műveletet.

A csempészhajók elleni tevőleges haditengerészeti fellépés megkezdését Enrico Credendino ellentengernagy, a művelet olasz parancsnoka javasolta augusztus végén. E fellépés egyelőre még nem a líbiai parti vizeken, csupán a nemzetközi vizeken történne.
Az EUNAVFOR elnevezésű művelet első, felderítési szakaszának megkezdését július másodikán jelentették be Brüsszelben. Ebben az első szakaszban Mogherini közlése szerint 16 alkalommal azonosítottak embercsempészhajókat, amelyek ellen akciót lehetett volna indítani, de erre eddig nem volt felhatalmazás.

A most tervbe vett második szakasz a gyanús hajók átvizsgálását jelentené, valamint annak megakadályozását, hogy a zömmel Líbiából útnak induló, menekültekkel zsúfolt vízi járművek eljussanak az olasz partokig. A művelet harmadik szakaszára - a líbiai parti vizekre való behatolásra, a csempészhajók elindulás előtti megsemmisítésére - az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása hiányában egyelőre nem akar vállalkozni az unió.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.