Még mindig a Benes-dekrétumokra hivatkoznak

Az illetékes cseh hatóságok nem hajlandók visszaszolgáltatni az egyik legrégibb cseh nemesi család sarjának, Karl-Eugen Czerninnek a teljes örökségét, ráadásul a restitúciós törvény alapján jogerősen már odaítélt 25,5 millió korona értékű ingatlanokat a Benes-dekrétumokra és okmányhamisításra hivatkozva szeretnék visszaperelni – közölte a www.novinky.cz prágai internetes portál.

A német állampolgárságú nyugdíjas férfi több mint tizenöt évvel ezelőtt a hatályos cseh jogszabályra hivatkozva kérte nagyszülei egykori tulajdonában levő nyugat-,illetve dél-csehországi ingatlanjainak a visszaszolgáltatását. Négy éve visszakapta a Karlovy Vary közelében levő velichovi kastélyt, továbbá környékbeli erdők és szántók is a tulajdonába kerültek. További igényeiről egyelőre csupán első fokon hoztak számára kedvező döntést. Szerdán azonban a cseh korrupcióellenes alakulat (UOKFK) szóvivője közölte, hogy nyomozást indítottak e kérelmek ügyében. Megkeresésünkre Jaroslav Ibehej elmondta, hogy az eredeti tulajdonosokat, Eugen Czernin grófot és feleségét, Josefinát 1945-ben a Benes-dekrétumok alapján megfosztották csehszlovák állampolgárságuktól és minden vagyonuktól, ezért rájuk a restitúciós törvény nem vonatkozik. Állítása szerint 1999-ben a prágai főpolgármesteri hivatal két munkatársa súlyos törvénysértést követett el, mert igazolták, hogy az időközben elhunyt gróf és felesége egészen a halálukig csehszlovák állampolgárok voltak, ami nem felelt meg a tényeknek, ezért a vagyon visszaigénylése alaptalan, a visszaszolgáltatása pedig minden bizonnyal törvénysértő.

A német férfi csehországi jogi képviselője értetlenül fogadta a rendőrségi bejelentést. – Az elmúlt években több hatóság vizsgálta a benyújtott dokumentumokat, és egyszer sem merül fel a hamisítás gyanúja sem. A volt tulajdonosok puszta életük megmentése érdekében menekültek el a Szudéta-vidékről Németországba, sosem támogatták a nácikat, hátrahagyott vagyonukról nem mondtak le, és soha nem kaptak végzést arról, hogy megfosztották volna őket csehszlovák állampolgárságuktól – közölte Petr Haluza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.