Még ma megnyithatják a horvát–szerb határt

Péntek késő délután megnyithatják a horvát–szerb határt – közölte honlapján nem hivatalos értesülését a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).
Információi szerint a horvát fél 17 óra után nyithatja meg újra a határátkelőket a Szerbiával közös határszakaszon.

Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési ügyekért felelős biztosa pénteken Belgrádban a határzár feloldására szólította fel az uniós tag Horvátországot, és Brüsszelből is magyarázatot követeltek Zágrábtól az intézkedés jogosságára.

Zágráb a migránsválsággal összefüggésben hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt – a romlandó árut szállító kamionok kivételével – az egyetlen, akkor még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, majd miután ez lejárt, megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az országba. Erre válaszul a horvát hatóságok csütörtök óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök közölte, abban a pillanatban, ahogy a horvát fél megnyitja a határt, Belgrád is visszavonja az ellenlépéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.