Meg kell találni az 1989-es gyilkosokat!

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 15 ezer euró kártérítést ítélt meg annak a 17 román állampolgárnak, akik panaszt tettek a román állam ellen az 1989. decemberi véres események kivizsgálásának elmulasztása miatt – közölte a Mediafax hírügynökséggel az áldozatokat és hozzátartózóikat képviselő ügyvéd. Ionut Matei szerint a bíróság következtetése egyértelmű: a román hatóságok lényegében nem vizsgálták ki az eseményeket, az államnak meg kell találnia a forradalom leverésében vétkes személyeket.

A román legfőbb ügyészséget ideiglenesen vezető Bogdan Licu hétfőn elkérte a legfelső bíróságtól a forradalom-dossziét, az intézmény sajtóosztálya pedig utólag megerősítette, hogy vizsgálják a nyomozás újraindításának a lehetőségét. A döntés előtt a legfőbb ügyész találkozott Teodor Mariessel, a December 21 Egyesület forradalmárszervezet vezetőjével, aki száz társával együtt megtámadta a bíróságon a nyomozás lezárását kimondó ügyészi határozatot.

A forradalom kapcsán tavaly októberben szüntették meg a nyomozást azzal a indoklással, hogy a vizsgált bűncselekmények egy részében már ítélet született. A legfőbb ügyészség akkori közleménye szerint „a forradalom idején a fáradtság és a stressz miatt a katonák egymást lőtték", az ellenőrző pontokon pedig könnyűszerrel tüzet nyitottak.

Hivatalos adatok szerint 709 személy hunyt el a Ceausescu házaspár menekülése és elfogadása után, további 1855-en pedig lőtt sebet kaptak. Bogdan Licu azután került ideiglenesen a legfőbb ügyészség élére, hogy február másodikán lemondott Tiberiu Nitu, aki ellen pár nappal később hivatalosan is eljárás indult bűnsegédlet gyanújával egy ügyben, amelyben Gabriel Oprea volt belügyminisztert hivatali visszaéléssel vádolják. Nitu sorkatonaként és a Securitate egységeinek tagjaként maga is részt vett a televízió védelmében, majd évekkel később, katonai ügyészként az akkori események kivizsgálásában is

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.