Még három nap béke

A Hamász után vasárnap Izrael is rábólintott a helyi idő szeriint éjfélkor kezdődött 72 órás új tűzszünetre.

Éjféltől újra tűzszünetet hirdettek a Gázai övezetben. A 72 órás fegyvernyugvásról egyiptomi javaslatra bólintott rá a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász, aztán pedig Izrael is, még egy esélyt adva a konfliktus hosszan tartó rendezéséről szóló kairói tárgyalásoknak.

Palesztin férfiak tüzet oltanak egy izraeli légicsapás után a Gázai övezetben
Palesztin férfiak tüzet oltanak egy izraeli légicsapás után a Gázai övezetben
Mohammed Salem / Reuters

A két fél hellyel-közzel hetek óta folytat tárgyalásokat az egyiptomi fővárosban, de miután a múlt heti tűzszünet lejártakor a palesztin szélsőségesek újrakezdték a rakétatámadásokat Izrael ellen, a zsidó állam küldöttsége felállt az asztaltól. Az izraeliek nem akartak rakétatűz alatt tárgyalni – ezt Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap is nyomatékosította –, a Hamász viszont eddig ragaszkodott ahhoz, hogy előfeltételek nélkül folytassák a megbeszéléseket.

Egy ultimátum persze palesztin részről is belefért, a Kairóban maradó palesztin küldöttség vezetője, Azzam al-Ahmed legalábbis figyelmeztetett, hogy ha az izraeliek még vasárnap nem térnek vissza Kairóba, akkor konzultációkra hazamennek ők is.

Izrael a tűzszüneti megállapodás bejelentése előtt több légicsapást is mért gázai övezetbeli célpontokra. Összesen öt ember halt meg, az egyik támadásban egy gépkocsi robbant fel, palesztin források szerint két embert ölve meg. Az izraeli hadsereg szerint a kocsiban a Hamász két embere ült.Izraelre vasárnap a palesztin szélsőségesek 35 rakétát lőttek ki. Asdód és Askelon felett is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az izraeliek eközben 41 célpontra mértek csapást.

Izrael július 8-án Protective Edge néven hadműveletet indított a Gázai övezet ellen a palesztin szélsőségeseknek a zsidó állam felé kilőtt rakétái miatt. Július 17-én szárazföldi offenzíva is kezdődött a Hamász csempészetre és terrortámadásokra használt alagútrendszerének a felszámolásáért, ami után az izraeli egységek kedden kivonultak a palesztin földsávról.

Az ENSZ-szervezet, a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint palesztin oldalon 1935 ember vesztette életét a különféle támadásokban, akik közül 1408-an civilek 235 nő és 452 gyerek – voltak. Izraelben két polgári személy és egy thai vendégmunkás vesztette életét palesztin szélsőségesek rakétái miatt.

Vasárnap egyébként kiderült, hogy a Hamásznál van Oron Saulnak, annak az izraeli katonának a holtteste, akinek a palesztin szélsőségesek eredetileg a túszul ejtéséről tettek bejelentést három nappal a Gázai övezet elleni szárazföldi offenzíva elindítása után. Ezt Móse Jaalon védelmi miniszter is elismerte a családnál tett látogatáskor, jelezve, Izrael méltó végtisztességben akarja részesíteni a katonát – az egyikét annak a 64-nek, aki a palesztin szélsőségesekkel vívott harcokban vesztette életét.

A Háárec írja, hogy percekkel a tűzszünet éjféli hatályba lépése előtt a Hamász egyik rakétája még becsapódott egy Tel-Aviv melletti lakatlan területen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.