Még az idén indulhat közvetlen járat Budapestről Szarajevóba

Várhatóan még az idén újraindítják a közvetlen légi közlekedést a bosnyák főváros, Szarajevó és Budapest között - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Az államtitkár Bosznia-Hercegovinában tett egynapos munkalátogatását követően telefonon elmondta: azzal a céllal utazott a nyugat-balkáni országba, hogy kétoldalú tárgyalások keretében erősítsék meg a két ország gazdasági együttműködését.

Saąa Dalipagić bosnyák közlekedési és kommunikációs miniszterhelyettessel folytatott egyeztetéséről közölte: a két főváros közötti közvetlen, szinte napi szintű légi közlekedés újraindítása lesz a leglátványosabb előrelépés a magyar-bosnyák viszony megerősítésében. Erre vonatkozóan a napokban jelenik meg egy kormányzati tender - jelezte.

Magyar Levente kitért arra, hogy a magyar hátterű WizzAir légitársaság jelentős szarajevói fejlesztést tervez. A cég jelenleg Tuzlában rendelkezik bázissal, boszniai jelenlétét azonban Szarajevóra is ki akarja terjeszteni. Az államtitkár leszögezte, a százmillió eurós nagyságrendű fejlesztéshez a magyar kormányzat minden szükséges segítséget megad. "Érdekünk Bosznia-Hercegovina általános fejlődése és a magyar-bosnyák kapcsolatok felvirágzása" - jelentette ki.

A magyar nagyvállalatok, valamint a közepes és kisvállalkozások hagyományos terepe a Nyugat-Balkán - emelte ki Magyar Levente, hozzáfűzve: ennek jegyében az energetika és a hulladékgazdálkodás területén konkrét projektekről is tárgyaltak.
Az államtitkár beszámolt arról, hogy kétoldalú egyeztetéseket folytatott a bosnyák állam többségi tulajdonában lévő Energoinvest vállalat két képviselőjével is. Az egykori óriáscég energetikai rendszerek telepítésével és tervezésével foglalkozik, jelenléte globálisan is erőteljes.

Magyar Levente emlékeztetett arra, hogy jelenleg egy magyar cég dolgozik együtt az Energoinvesttel egy tanzániai projekten. Hangsúlyozta, bővíteni kívánják az Energoinvesttel együttműködő magyar cégek listáját, lehetséges partnerként felmerült például az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt.
Az államtitkár rámutatott, az együttműködés politikai kereteit az adja, hogy Magyarország évek óta töretlenül támogatja Bosznia-Hercegovina európai integrációs és NATO-csatlakozási törekvéseit, sőt a kormány a jövőben fokozni szeretné ezt a támogatást.

Magyar Levente mások mellett egyeztetett Josip Brkic bosnyák külügyminiszter-helyettessel, Mato Franjičević bosnyák külkereskedelmi és gazdasági miniszterhelyettessel, Zlatko Horvat civil ügyekért felelős bosnyák államtitkárral, valamint Bruno Bojić-csal, a Bosznia-Hercegovinai Gazdasági Kamara elnökével is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.