Még az érettségi is veszélybe kerülhet, annyira berágtak a román tanárok

Tiltakozó felvonulást szervez június elsején a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), mert elégedetlen a kormány béremelésre tett javaslatával – közölte Simion Hancescu, a szövetség elnöke.

A közalkalmazottak bérezéséről szóló sürgősségi rendelet véglegesített változatát kedden mutatta be a kormány. A jogszabály a rendszerben lévő igazságtalanságokat próbálja felszámolni, többek között azzal, hogy az azonos beosztásban dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező közalkalmazottak fizetését a jelenleg legjobban kereső kolléga bérszintjére emeli.

A sürgősségi rendelet 400 ezer közalkalmazott számára jelenthet bérnövekedést, évi 2,3 milliárd lejes (161 milliárd forint) többletterhet jelentene a költségvetésnek, és augusztus elsejétől lépne hatályba. Az oktatási szakszervezetek azonban elégedetlenek az előirányzott növekménnyel.

A tanárok legtöbb 14 százalékos bérkiegészítést kapnának a rendelet szerint, emellett a kiemelkedő teljesítményért bónusz járna. A FSLI vezetői viszont kérték, hogy a kormány valamennyi alkalmazott bérét növelje. Dacian Ciolos miniszterelnök erre azt válaszolta: a bérreform lényege éppen az igazságtalanságok megszüntetése lenne, miközben egy általános fizetésemelés tovább mélyítené a meglévő szakadékokat.

Simion Hancescu közölte, június elsején 15 ezer pedagógus vonul fel Bukarestben, és a szakszervezetek durvább tiltakozási formákon is gondolkodnak, beleértve az érettségi vizsgákon való részvétel megtagadását is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.