Még 950 korbácsütés

Míg a világ az Iszlám Állam (IS) kegyetlen akcióira figyel, a Nyugat fő közel-keleti szövetségesének számító Szaúd-Arábiában megszokott mederben folynak a lefejezések és korbácsolások. A célkeresztben gyakran rezsim- és valláskritikát megfogalmazó aktivisták állnak.

Szaúdi börtönében számolja a napokat Raif Badawi blogger, akire még ötven korbácsütés várhat pénteken. A rezsimkritikus honlapot elindító férfit először január elején korbácsolták meg, miközben a dzsiddai mecset elé gyűlt több száz fős tömeg tapssal és füttykoncerttel üdvözölte a büntetést.

– Raif csöndben tűrte, de az arckifejezése elárulta, hogy nagy fájdalmai vannak – nyilatkozta az Amnesty Internationalnek (AI) egy névtelenséget kérő szemtanú. Badawinak még tizenkilencszer kell átélnie ugyanezt, büntetéséből ugyanis 950 korbácsütés hátravan.

Londoni tüntetés Badawi mellett. Esete nem egyedi
Londoni tüntetés Badawi mellett. Esete nem egyedi
Facundo Arrizabalaga / MTI/EPA

A 31 éves férfira tavaly májusban szabták ki a büntetést, mert többedmagával egy társadalmi és vallási kérdéseket megvitató fórumot hívott életre. Itt többször kritizálta az iszlám jogrend betartását felügyelő vallási rendőröket, és sürgette a vallás és az állam szétválasztását. A szaúdi hatóságok szerint ezzel megsértette az iszlámot. A halálos ítéletet jelentő ezer korbácsütésen kívül tíz év börtönt, egymillió riál (mintegy 75 millió forint) bírságot és 2034-ig érvényes kiutazási tilalmat róttak ki a háromgyermekes apára.

Felesége nagyon aggódik a cukorbeteg, magas vérnyomással küzdő férfiért, akit január óta ugyan nem korbácsoltak meg – sebei nem gyógyultak be, ezért minden héten elhalasztották a büntetést –, de az asszony információi szerint újratárgyalják az ügyet, és félő, hogy ez lefejezéssel végződik.

– Hiába nagy a nemzetközi nyomás a kormányon, nem hiszem, hogy ez kedvezően befolyásolna bármit is, de azért reménykedünk – írta e-mailben a Népszabadságnak Ensaf Haidar, aki 2012-ben a gyerekekkel – az akkor már őrizetben lévő férje nélkül – Kanadába menekült.

Badawi szabadon bocsátásáért több európai városban tüntettek, ám esete közel sem egyedi Szaúd-Arábiában, ahol az iszlám egyik legszigorúbb irányzata, a vahhabizmus dominál. A kormány- és valláskritika tilos, a síitákat diszkriminálják, a keresztények nem gyakorolhatják nyíltan a vallásukat, független szervezetek nem működhetnek, a nők autót sem vezethetnek, és koncepciós perekben számos aktivistát ítéltek hosszú börtönbüntetésre. A Human Rights Watch szerint közel száz embert fejeztek le tavaly, egyebek között gyilkosságért és házasságtörésért.

Jogvédő szervezetek gyakran emelnek szót a jogsértések ellen, ám a nyugati vezetők csak nagyon óvatosan fogalmaznak meg kritikát egyik fő közel-keleti szövetségesükkel szemben. Hiszen a tét nem kicsi. Szaúdi elemzők a The New York Times hasábjain azt hangsúlyozták, hogy a régióban egyedül a királyságnak van ereje és legitimitása megfékezni az IS-t (amelyet egyes hírek szerint támogatott is a szíriai kormány megdöntése érdekében), Rijád Iránnal való szembenállása pedig mindig is kifizetődő volt a Nyugatnak.

Gazdasági szempontból fontos, hogy Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőre, s fegyverkereskedelemben is lehet rá számítani: Kanada nemrég kötött vele 15 milliárd dolláros üzletet, és Nagy-Britannia is ide exportálta 2013-ban a legtöbb fegyvert a The Guardian szerint. A nyomás tehát nem nagy Szaúd-Arábián, és az új király sem az emberi jogok tiszteletben tartásáról válik ismertté.

– Januári beszédében Szalman azt mondta, hogy az elődei által kitaposott úton halad tovább. A tettei alátámasztották a szavait. Egy amnesztiát leszámítva, 2015-ben eddig négyszer annyi embert végeztek ki, mint tavaly ilyenkor – nyilatkozta lapunknak az AI szaúdi kutatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.