Ukrajna lemond a NATO-tagságról

Viktor Janukovics ukrán államfő a helyi média hétfői jelentése szerint rendeleti úton feloszlatta az elődje által felállított bizottságot, amely előkészítette Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz.

Janukovics azzal indokolta a Viktor Juscsenko által 2006-ban létrehozott bizottság megszüntetését, hogy az ukrán közvélemény tekintélyes része ellenzi a csatlakozást az ászak-atlanti szervezethez. Az elnök többször is hangoztatta, hogy országának nem szabad elköteleznie magát. Oroszország biztonsági érdekeire hivatkozva mindig is ellenezte Ukrajna NATO-tagságát.

Janukovics hétfőn egyébként magánlátogatásra Moszkvába utazott Dmitrij Medvegyev orosz elnökhöz. A két politikus sétálva bejárta az orosz államfő városon kívüli rezidenciáját Gorkiban, és a vendéglátó 1948-ban készült fehér Pobjeda autóján meg is kocsikáztatta Janukovicsot. Megbeszéléseik tartalmáról annyit közöltek, hogy az informális találkozó során a két államfő ebéd közben a kétoldalú együttműködés kérdéseit vitatta meg.

A moszkvai látogatás során Janukovics felkereste a Novogyevicsij temetőt, ahol virágokat helyezett el Georgij Beregovoj űrhajósnak, a Szovjetunió kétszeres hősének sírján. Virágok kerültek Janukovics nevelőapjának, valamint Borisz Jelcinnek, az új Oroszország első elnökének sírjára is. Janukovics ezen kívül találkozott Kirillel, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájával.

Janukovics röviddel beiktatása után, március elején látogatott először államfőként Moszkvába. A két fél között felhalmozódott feszültség, számos vitás kérdés megoldását helyezte kilátásba, de az ukrán felet legjobban érdeklő kérdés, a földgáz ára akkor nem került szóba, vagy legalábbis erről nem hoztak nyilvánosságra semmit.

Janukovics és Medvegyev Gorkiban
Russian President Dmitry Medvedev (R) and his Ukrainian counterpart Viktor Yanukovich meet at the presidential residence Gorki outside Moscow, April 5, 2010. REUTERS/RIA Novosti/Kremlin/Mikhail Klimentyev (RUSSIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.