Medvegyev és Putyin tisztséget cserélnek

Puszta formalitás, helycserével: az orosz államfő elődjét, a jelenlegi miniszterelnököt támogatja a jövő évi államfőválasztáson.

Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfő jelöltségét támogatja az jövő évi orosz elnökválasztáson Dmitrij Medvegyev. Az ezzel kapcsolatos, több hónapja tartó spekulációknak maga a jelenlegi orosz államfő vetett véget; Medvegyev az Egységes Oroszország párt szombati kongresszusán jelentette be, hogy elődjét támogatja, akitől két ciklus után, 2008-ban vette át a Kreml irányítását.

Medvegyev és Putyin a Szocsihoz közeli Krasznaja Poljana síparadicsomban
Medvegyev és Putyin a Szocsihoz közeli Krasznaja Poljana síparadicsomban

Korábbi kongresszusi felszólalásában a pártelnök Putyin arra tett javaslatot, hogy a decemberi parlamenti választáson Medvegyev vezesse az Egységes Oroszország képviselőlistáját - ez gyakorlatilag a miniszterelnöki széket jelenti, vagyis azt, hogy a két politikus voltaképpen tisztséget cserél. Putyint belföldön és külföldön is sokkal befolyásosabb politikusnak tartják a hatalmi párosban,

„A pártmunka és a választási siker miatt úgy hiszem, illő, ha a kongresszus a párt vezetőjét Vlagyimir Putyint jelöltné Oroszország elnökének” – viszonozta a figyelmességet ezután Medvegyev, megfigyelők szerint százszázalékos garanciát nyújtva arra, hogy egy mandátumnyi miniszterelnökség után Putyin újra államfő lehessen. Az orosz alkotmány egyszerre csak két elnöki ciklust engedélyez, ám az amerikaitól eltérően nem zárja ki a visszatérés lehetőségét némi kihagyás után. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.