Medvegyev Oroszország korszerűsítését sürgette

Oroszország nyersanyagexporttól való függőségének csökkentését, új, csúcstechnológiákra alapozott gazdaság kiépítését sürgette Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön.

Az ország állapotáról szóló éves parlamenti beszédében az orosz elnök rámutatott, hogy az évekig tartó magas energiaárak megakasztották a gazdaság korszerűsítésére tett erőfeszítéseket, és azt a látszatot keltettek, hogy a strukturális reformok ráérnek még.

Csúcstechnológiára alapozott gazdaság - Medvegyev értékel
A customer walks in an electronics shop in Vladikavkaz as Russian President Dmitry Medvedev is seen on the television screens speaking during his annual address to the federal assembly, November 12, 2009. Medvedev called on Russia on Thursday to refocus its economy away from Soviet-era energy and heavy industry towards information technology, telecommunications and space. REUTERS/Kazbek Basayev (RUSSIA POLITICS BUSINESS)

"Nem várhatunk tovább. Hozzá kell látnunk a teljes ipari bázis korszerűsítéséhez. Ezen múlik országunk túlélése a modern világban" - hangoztatta Medvegyev. Hangsúlyozta, hogy hazáját jobban sújtotta a világgazdaság válság, mint más országokat de emiatt nem kell külföldön bűnbakot keresni. "Nem tettünk eleget" - hangoztatta az orosz elnök.

Beszédében gazdasági megfontolásokból egyebek között javasolta az oroszországi időzónák számának csökkentését és hozzátette: azt is meg kell vizsgálni, hogy ésszerű-e a téli, illetve a nyári időre való átállás. Oroszország területe 11 időzónát ölel fel. 

"Egy archaikus társadalom helyett - amelyben a vezetők azt hiszik, hogy mindenki helyett dönthetnek -, intelligens, szabad és felelős polgárok társadalmává kell válnunk" - hangoztatta.

Medvegyev egyebek között megígérte, hogy eltörlik a pártok választási indulásának előfeltételéül szabott aláírásgyűjtést.
Dimitrij Medvegyev arra is figyelmeztetett, hogy fel fognak tartóztatni minden olyan törekvést, amely "demokratikus  szólamok álcájával a stabilitás aláásását" célozzák.

"Fel fogunk számolni minden olyan törekvést, amely demokratikus szólamok álcájával a helyzet megingatását, az állam destabilizálását, a társadalom megosztását célozzák" -  hangoztatta.

Medvegyev kemény szavakkal szólt az észak-kaukázusi köztársaságokat sújtó erőszakról, és megígérte, hogy szembeszáll "a nemzetközi terrorizmussal és leszámol a banditákkal".

Az ország legerősebb és legnépszerűbb politikusának tartott miniszterelnök, Vlagyimir Putyin, az első padsorban hallgatta végig Medvegyev beszédét. A képviselők állva, éljenzéssel fogadták, amikor megjelent a Kreml parlamenti üléstermében.

Elemzők szerint Medvegyev - aki lassan közeledik négyéves elnöki megbízatásának félidejéhez - eddig is nagyszabású ötletekkel hozakodott elő, de nem ért el jelentős javulást a demokrácia, az ellenőrzött média és siralmas emberi jogi helyzet tekintetében.  Diplomaták, a hivatalnokok és az egyszerű orosz polgárok többsége is azon a véleményen van, hogy továbbra is Putyin tartja a kezében a "gyeplőt", és hozza meg az összes kulcsfontosság döntést, jobbára névleges vezető szerepét hagyva meg Dmitrij Medvegyevnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.