Medvegyev leléptette kémfőnökét

Az orosz elnök pénteken felmentette a katonai hírszerzés főnökét, Valentyin Korabelnyikovot, akiről köztudott, hogy élesen ellenezte az orosz haderőreformot, amivel több egység kikerült volna ellenőrzése alól. Az ellenkezés miatt már eddig is számos főtisztet nyugállományba helyeztek.

Az orosz elnök pénteken felmentette a katonai hírszerzés főnökét, Valentyin Korabelnyikovot. Rendeletével Dmitrij Medvegyev leváltotta Korabelnyikovot a vezérkari főnök helyettesének tisztségéből is, felmentette továbbá a katonai szolgálat alól, ugyanakkor magas érdemrenddel tüntette őt ki  az ország védelmi képességének megerősítéséhez való hozzájárulásának  elismeréseként.

Az államfő egy szintén pénteken aláírt rendelettel Alekszandr  Sljahturov altábornagyot, Korabelnyikov eddigi első helyettesét  nevezte ki mind a felderítés élére, mind a vezérkari főnök  helyettesévé.

Megfigyelők szerint a katonai hírszerzést 1997 óta vezető  Korablenyikov az egyik legmagasabb beosztású személyiség, akit  hivatalba lépése óta Medvegyev leváltott. Köztudott róla, hogy  bírálta a fegyveres erők Kreml által támogatott reformját, amiért  annak keretében állítólag felszámolni készülnek több, eddig a katonai hírszerzésnek alárendelt különleges egységet.

A Reuters hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva azt írta,  hogy Sljahturovot alkalmazkodóbb embernek tartják, aki nem fog  szembeszállni Anatolij Szergyukov védelmi miniszter reformjaival.

A reformot sokan ellenzik a becslések szerint 1,1 milliós  létszámú fegyveres erőknél, mert úgy ítélik meg, hogy rövidlátó  takarékossági célokat szolgál és nemzetbiztonsági szempontból káros  lesz. A Kreml szerint viszont a reform elengedhetetlen a korszerű  haderő kiépítéséhez.

Az ellenkezés miatt már eddig is számos főtisztet nyugállományba  helyeztek, és megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy Medvegyev  Korabelnyikov leváltásával üzenni akar a tábornokoknak, hogy nem tűr további ellenkezést a reformokat illetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.