„Maguk soha senkinek nem nyaltak”

Dmitrij Medvegyev orosz államfő interjút adott a Novaja Gazeta című, ellenzékinek számító, a Kremlt keményen bíráló orosz lapnak, s noha a beszélgetés szerdán meg is jelent, az orosz sajtót és az érdeklődő embereket nem annyira annak tartalma, mint maga a ténye foglalkoztatja.

Dmitrij Muratov, a lap főszerkesztője, az interjú készítője blogjában megírta, hogy a beszélgetés végén az elnök azt mondta: azért választotta a Novaja Gazetát az orosz sajtónak adott első interjújához, mert "maguk soha senkinek nem nyaltak". Amikor az újságíró sajnálkozott, hogy már kikapcsolta diktafonját, Medvegyev kijelentette: bízvást idézheti, majd ő megerősíti, hogy ezt mondta.

Az interjút Medvegyev még január 30-án ígérte meg, amikor fogadta Muratovot, valamint Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőt, a lap társtulajdonosát, hogy kifejezze részvétét Anasztaszija Baburova, a lap külső munkatársának meggyilkolása miatt. Baburovát - és az elsősorban emberi jogi ügyekkel foglalkozó Sztanyiszlav Markelov ügyvédet - a nyílt utcán ölték meg, de a lap több más munkatársa is gyilkosság áldozata lett, közülük a legismertebb Anna Politkovszkaja.

Dmitrij Oreskin neves politológus szerint a Novaja Gazetának adott elnöki interjú egyértelműen politikai gesztus; arról tanúskodik, hogy a 11 hónapja hivatalban lévő Medvegyev kezdi magát gazdának érezni saját háza táján. Emellett azt is üdvözölte Oreskin, hogy az orosz sajtónak adott elnöki interjú éppen egy tanult emberek által olvasott újságban jelent meg.

A beszélgetésben csupa olyan kérdésről volt szó, amely az utca emberét is érdekli - igaz, a legtöbbre kitérő válaszokat adott az államfő.

Elmondta: elnökként nem áll szándékában rehabilitálni a demokráciát, mivel az örök és nemzetek feletti értékként erre nem szorul rá. Beszélt arról, hogy a civil szervezetek az állam megfelelő működésének fontos intézményei - ami Oroszországban nem általánosan elfogadott nézet. Arra a kérdésre, hogy a gazdasági helyzet romlása közepette mi léphet az eddigi "jólétet szabadságért" társadalmi szerződés helyére, úgy vélekedett: semmiképpen nem szabad szembeállítani a demokráciát a jóllakottsággal, hiszen a jogokat is veszélyezteti, ha nem stabil a társadalom, például mert nincs meg az elemi jólét vagy a biztonság.

A vezető tisztségviselők államfői rendeletre idén első ízben elkészült és közzétett jövedelem- és vagyonbevallásáról az elnök az orosz emberek életét megnehezítő bürokrácia, a csinovnyikok ténykedésének ellenőrzésére tért át, hangsúlyozva, hogy a bevallás önmagában nem jelent ellenőrzést, de a jó irányba tett lépés.

Muratov megkérdezte, mi várható Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) olajbirodalom volt főrészvényese ellen jelenleg folyó második perben, de Medvegyev kitérően annyit mondott: az elnök fel sem tételezheti, hogy az ügy előre eldőlt, s nem fűzhet megjegyzést egy folyamatban lévő jogi eljáráshoz.

 

 

Dmitrij Medvegyev a kremlbeli nyilatkozat közben készült felvétele
Dmitrij Medvegyev a kremlbeli nyilatkozat közben készült felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.