Medvegyev csak Twitteren „mondott le”

„Lemondok. Szégyellem magam a kormány intézkedései miatt. Bocsássanak meg!" – egyebek között ez az üzenet jelent meg csütörtök reggel Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Twitter-profilján, a bejegyzés azonban – mint kiderült – nem a politikustól származik.
Dimitrij Medvegyev pózol a Seremetyjevo reptéren
Dmitry Astakhov / Reuters
Fiókjába hackerek hatoltak be és a fentieken kívül több más álinformációt is elhelyeztek benne. Például azt, hogy a fényképezést közismerten kedvelő miniszterelnök távozása után „szabadúszó fotós" lesz, de azt is írták még Medvegyev nevében, hogy Oroszország visszatérhet az 1980-as évekbe, ami szomorú. „Ha ez a kollégáim célja a Kremlben, akkor hamarosan elérjük" – állt az oldalon mindaddig, amíg a szakemberek ki nem törölték a tartalmát.

Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov arra hívta fel a figyelmet, hogy a történtek is mutatják, mennyire fontos az informatikai biztonság, egy ismert blogger és menedzser, Anton Noszik pedig kijelentette: biztos abban, hogy nem egyszerűen feltörték Medvegyev Twitter-oldalát, hanem a jelszó megszerzésével jutottak be oda.

A feltört Twitter-profil a lemondásról szóló üzenettel
newsru.com / Forrás

Az akciót egy orosz mesefiguráról elnevezett hackercsapat, a Saltaj Boltaj vállalta magára. „Egészen véletlenül" a birtokukba került Medvegyev néhány elektronikus postafiókjának és három iPhone-jának tartalma – közölte a csoport képviselője.

A Saltaj Boltaj blogját és Twitter-profilját Oroszországban még július végén hozzáférhetetlenné tette a médiafelügyelet. Nemrégiben ugyanis szintén ez a társaság hozta nyilvánosságra Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes elektronikus levelezését, és júniusban a kormány sajtószolgálata nevében ők küldtek szét az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek egy olyan „közleményt", amely szerint menesztették az állami vasúttársaság elnökét, Vlagyimir Jakunyint.

Medvegyev Twitterének meghackelése természetesen számos kommentárt váltott ki a világhálón. Egyikük például – mint arról a newsru.com orosz internetes hírportál beszámolt – azt írja, hogy „a politikusok feltört profiljaira az egész világon csupa badarságot írnak, csak Oroszországban írják az igazságot, amit mindenki olyan régen vár".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.