Két nagy pofon Brüsszelből: az EP elítélte az Orbán-kormányt

A szocialista, liberális, zöldpárti és a radikális baloldali frakció közös indítványát 316 igen, 264 nem, illetve 33 tartózkodás mellett fogadták el. A néppárt visszavonta a maga javaslatát az Orbán-kormány melletti kiállásról.

Az elfogadott indítványnak – állásfoglalásnak – politikai következménye van, jogi nincs. A szavazás előtt az Európai Néppárt (EPP) frakciója – amelyhez a Fidesz is tartozik – visszavonta alternatív határozattervezetét: ez elítélte volna a magyar kormányt érő támadásokat a médiatörvény kapcsán. A szavazás eredményét Martin Schulz szocialista és Daniel Cohn-Bendit zöldpárti frakcióvezető és élénk tapssal fogadta. Az Európai Parlamentben 265 néppárti, 184 szocialista, 84 liberális, 55 zöldpárti és 35 radikális baloldali képviselő ül. A szavazáskor 613 képviselő volt jelen.

Magyarország 2004-es EU-csatlakozás óta ez már a 11. olyan állásfoglalás, amelyet tagállam ellen fogadnak el az Európai Parlamentben, de budapesti kormányt először ér ilyen típusú kritika – fűzi hozzá kommentárjában a Policy Solutions politikai elemző és tanácsadó intézet.

A mostani állásfoglalás felszólítja a magyar kormányt a sajtószabadság helyreállítására és a médiatörvény visszavonására. Az állásfoglalás bírálja az Európai Bizottságot is, felkérve a testületet arra, hogy európai szintű kerettörvényt készítsen a médiapluralizmusról és a média szabályozásáról ügyében. Az állásfoglalás szerint a médiatörvény legproblematikusabb eleme az, hogy megszűnik a közszolgálati média politikai és pénzügyi függetlensége, és hogy a törvény kulcsfontosságú kifejezéseket hagy meghatározatlanul, így az újságírók nem tudhatják, hogy mikor szegik meg a törvényt.

A médiatörvény előtt kétszer foglalkozott az EP Magyarországgal: az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából megemlékező állásfoglalást adott ki, később pedig felhívta az EU intézményeinek figyelmét a közép-európai árvízkatasztrófára és támogatást kért a károk mielőbbi rendezéséért.

Szájer József szavaz
Strasbourg, 2011. március 10. SZÁJER József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő (elöl, b2) nemlegesen szavaz, amint az EP plenáris ülésén a magyar médiatörvényről voksolnak a képviselők. Az EP a magyar médiatörvényt kifogásoló határozatot szavazott meg, amelyben a magyar médiatörvények további módosítására szólított föl. A szocialista, a liberális, a zöldpárti és a radikális baloldali frakció közös indítványára 316-an voksoltak igennel, 264-en nemmel, 33-an pedig tartózkodtak. (MTI/EPA/THIERRY SUZAN)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.