Médiatörvény: a CPJ további módosításokat követel

Az (eddigi) módosításokkal a magyar kormány csak látszólag, szavakban tesz eleget a sajtószabadság lapelveinek - közölte pénteken az Újságírókat Védő Bizottság.

A New York-i székhelyű szervezet azután tett bejelentést, hogy az Országgyűlés változtatásokat hajtott végre a jogszabályban. - A magyar kormánynak a sajtószabadságot (garantáló) közösségből mindenkivel együtt kell működnie annak érdekében, hogy összhangba hozza ezt a törvényt az EU alapjogi chartájával - írta lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében Nina Ognianova, a CPJ térségünkért felelős illetékese.

A jogszabály eddigi módosításai, kapcsán - például az, hogy az internetes oldalaktól már nem követelik majd meg a kiegyensúlyozott tájékoztatást - a CPJ szakértőkre hivatkozva azt állítja: a médiatörvény továbbra sem felel meg Magyarország európai, illetve nemzetközi, így az EU, az Európa Tanács, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagjaként vállalt kötelezettségeinek.

A jogszabályra a szervezet szerint - többek között - a homályos megfogalmazás jellemző, és politikai kinevezettekkel működő médiahatóság értelmezheti, illetve alkalmazhathatja azt. Jelentős bírsággal sújthatják a szabálysértésen ért sajtótermékeket, és eltúlzottak a regisztrációra vonatkozó követelmények - fogalmaz sajtóközleményében az Újságírókat Védő Bizottság, emlékeztetve Dunja Mijatovicnak, az EBESZ sajtószabadság-felelősének keddi bírálatára is

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.