Meddig csúszhat Horvátország felvétele?

A horvát-szlovén határvitán elcsúszhat Zágráb, halasztódhat az unió tervezett bővítése. A március végére tervezett újabb csatlakozási tárgyalási fordulót elnapolja az Európai Bizottság, de reméli, hogy behozza a lemaradást.

Az Európai Bizottság bővítési biztosa azt javasolja Horvátországnak, hogy amíg meg nem oldódik a Szlovéniával kirobbant határvita, addig is igyekezzék megfelelni a csatlakozási feltételeknek. Ollie Rehn az Európai Parlamentben ismertette a helyzetet.

Az EU mindeddig úgy látta, hogy még az idén befejezhetők a csatlakozási tárgyalások Zágrábbal, s az ország 2011-ben az unió teljes jogú tagjává válhat. S bár Brüsszel megfogalmazta kifogásait, pontosabban megjelölte azokat a területeket, amelyekben érdemi javulást vár – ilyen például a korrupció elleni harc, az igazságszolgáltatás korszerűsítése, a szervezett bűnözés elleni küzdelem -, maga is reménykedve beszélt a csatlakozás esélyeiről.

A horvát-szlovén határvitát kétoldalú ügynek tekinti, de minthogy a felek nem tudnak megállapodni, felkérték Ahtisaari volt finn államfőt, hogy próbáljon meg az EU nevében közvetíteni. A március végére tervezett újabb EU-horvát tárgyalási fordulót elnapolják, de bíznak benne, hogy belátható időn belül konkrét eredményt lehet elérni.

A strasbourgi parlamenti vitában azt mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának a vezetője, hogy a Nyugat-Balkán stabilizálása és európai kötődésének erősítése fontos feladat, mivel a térség geostratégiai jelentőségű Európa számára. - Horvátországot reményeink szerint már 2011-ben, a magyar elnökség idején az uniós tagállamok között üdvözölhetjük, de ennek feltétele, hogy sikerrel záruljanak a Szlovéniával most megindított, nemzetközi közvetítéssel zajló kétoldalú tárgyalások a Piráni-öböl megosztásáról – hangoztatta.

További követelményként említette, hogy Horvátország a háborús bűnösök felkutatása és kiadatása terén teljes mértékben működjön együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Tabajdi hozzátette: pozitív üzeneteket kell küldenünk a régió azon országainak is, ahol ma még a felvétel ideje - számos külső és belső tényező miatt - bizonytalan. Mihamarabb ratifikálni kellene a stabilitási és társulási megállapodást Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával, s meg kellene adni a hivatalos tagjelölti státuszt a régió összes országának.

Szent-Iványi: A labda az EU térfelén van

Az EP liberális frakciója nevében Szent-Iványi István azt fejtette ki: nincs méltányolható indok Horvátország csatlakozási tárgyalásainak további blokkolására. Az utóbbi időszakban a horvát kormányzat érdemi lépéseket tett a sokáig halogatott igazságszolgáltatási reform felgyorsítására, a szervezett bűnözés és korrupció elleni küzdelem meghozta első konkrét eredményeit.

Ezzel párhuzamosan viszont a csatlakozási tárgyalások nemhogy nem gyorsultak fel, hanem gyakorlatilag leálltak - Szlovénia és Horvátország kétoldalú határvitája miatt. A magyar liberális képviselő szerint „az EU és a bővítés hitelét tesszük kockára akkor, ha elfogadjuk, hogy a csatlakozási tárgyalások nem a csatlakozási feltételek teljesítéséről, hanem kétoldalú konfliktusok rendezéséről szólnak, ahol az egyik fél az erő pozíciójából tárgyalhat.”

Szent-Iványi hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament szerint a csatlakozási tárgyalások technikai része optimális esetben 2009 végéig lezárható. Ehhez azonban az Európai Unió és tagállamai, illetve Horvátország konstruktívabb együttműködése szükséges, és a következő lépést most már egyértelműen az EU-nak kell megtennie.

Megjegyezte: Horvátország maga is sokat tehet azért, hogy ne bukkanjanak fel újabb akadályok a csatlakozási tárgyalások során. El kell oszlatnia minden kételyt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködéssel kapcsolatban. További eszközökkel kell segítenie a menekültek visszatérését és beilleszkedését, illetve a roma kisebbség integrációját, és javítania kell az előcsatlakozási támogatások felhasználását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.