Mecsetet romboltak le Izraelben

Az izraeli rendőrség vasárnap Rahatban lerombolt egy engedély nélkül épített mecsetet, ami a környékbeliek erőszakos tiltakozását váltotta ki. A hatóságok sokáig húzzák az engedélyek kiadását - állítja a helyi polgármester.

Az ország sivatagi részén fekvő, arabok lakta városban már hajnalban megjelentek a rendfenntartó erők és körülzárták a mecsetet, amelyet később buldózerek tettek a földdel egyenlővé. A felsorakozó imádkozó arabok közül később többen is kövekkel dobálták meg a rendőröket, sérülés nem történt, de öt embert őrizetbe vettek - közölte Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő, aki elmondta, hogy a mecset lebontásáról bírósági végzés szól. Néhány órával elbontása után a környék lakói már egy új alapozást kezdtek betonozni egy szomszédos telken.

Ők lerombolták, mi újraépítjük - mondta a város polgármestere, aki hozzáfűzte, hogy kénytelenek voltak illegálisan felhúzni a mecsetet, mert a hatóságok sokáig húzzák az engedély kiadását. Mint elmondta, Rahat 13 mecsetjének a többségét szintén építési engedély nélkül emelték.

A lépés várhatóan tovább élezi az izraeliek és az ország hétmilliós lakosságának ötödét kitevő arab kisebbség közötti viszonyt. Jóllehet az izraeli arabok az ország teljes jogú állampolgárai és aktívan részt vesznek az izraeli demokrácia alakításában, gyakorta vannak kitéve hátrányos megkülönböztetésnek, és általában szolidárisak a Ciszjordániában és Gázában élő palesztinokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.