Nem adja a mecsetet a spanyol katolikus egyház

Parázs vita dúl Spanyolország egyik leghíresebb műemléke, a córdobai Mezquita-Catedral (Mecset-Katedrális) körül. A spanyol katolikus egyházat, amely 2006 óta a műemlék tulajdonosának számít, azzal vádolják, hogy fokról fokra igyekszik átvenni a hatalmat a Mezquita múltja fölött is: a hivatalos dokumentumokban ma már egyre inkább katedrálisként hivatkoznak rá, mintha semmi köze nem lenne az ország arab múltjához.

Néhány éve pedig nemzetközi botrányt kavart, amikor néhány osztrák muzulmán összeverekedett az őrökkel, és kivezették őket a Mezquitából, amiért imádkozni kezdtek. Hogy jönnek ahhoz, hogy egy katolikus templomban más istenhez fohászkodjanak?

A vita nyomán aláírásgyűjtés kezdődött, hogy a Mezquita legyen ismét a kereszténység és az iszlám közös szentélye. Elvégre az eredeti mecsetet a 8. században Abd ar-Rahman, az Andalúziát meghódító arabok emírje emelte (egy vizigót bazilika romjain). Az isztambuli Kék mecset elkészültéiig, az a1600-as évekig, ez volt a világ második legnagyobb mecsete. Még azután is, hogy a spanyol királyok visszafoglalták a mór hódítóktól Andalúziát, és a Mezquitát katedrálissá szentelték.

A Mezquita-Catedral madártávlatból Wikipedia / Forrás

A change.org honlapon indított akció kezdeményezői – akiknek már több mint 300 ezer támogatójuk van - azzal érvelnek, hogy a Mezquita az UNESCO Világörökség része, éppen azért, mert a keresztény-muzulmán kultúra szimbolikus, közös emléke. Ha ebből kiszorítják a muzulmánokat, akkor akár a címet is meg lehet vonni a műemléktől, ráadásul meghamisítják a múltat is.

A kezdeményezők azt szeretnék, ha a Mezquita ismét köztulajdon lenne, a város üzemeltetné, és nem a katolikus egyház. Az utóbbi időben ugyanis az idegenvezetéseken szigorúan a katolikus egyháznak megfelelő szöveget kell mondani, és a turistákat is meglepi, hogy hiába számítanak egy mecsetre, belül minden egy katedrálisra utal - írja az El País.

Ezen felbuzdulva a baloldali andalúz kormány is vizsgálatot indított, hogy miképp szerezhetné vissza a műemléket, amely még a konzervatív Aznar-kormány alatt elfogadott törvényre hivatkozva jegyeztette be 2006-ban a tulajdonjogát. Erről valamiért három évig senki sem tudott, ami felveti az andalúz szocialisták felelősségét is.

Wikipedia / Forrás

A máig vitatott törvény lényege, hogy az egyházi elöljárók különleges közjegyzői jogokat kaptak, és tulajdonosként jegyeztethették be magukat olyan ingatlanokra, amelyeket használnak és amelyeknek nincs más regisztrált tulajdonosa. Ezzel számos templomot, közösségi épületet, földet szereztek meg, gyakran úgy, hogy az illetékes önkormányzat is csak jóval később szerzett tudomást arról, hogy az adott épület már nem az övé. A radikális baloldal (IU) már a madridi parlamentben is interpellált a konzervatív igazságügy-miniszterhez, hogy miképp lehetne visszavenni a Mezquitát az egyháztól.

Erre természetesen kategorikus elutasító választ kapott: jókora kártérítést követelhetne ugyanis az egyház, amely – mint most kiderült – mindössze 30 euróért jutott hozzá a felbecsülhetetlen értékű, több mint húszezer négyzetméteres műemlékhez és az ezzel járó – adómentes – turisztikai bevételekhez. Ám a konzervatív-klerikális La Razón is riadót fújt: a szélsőbal és a muzulmánok nemzetközi összeesküvéséről beszél, és követeli, hogy el a kezekkel a templomainktól!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.