Mecseteknél robbantottak Libanonban

Több tucat ember halt meg. A célpont valószínűleg egy szunnita vallási méltóság volt, aki nem szereti a síita Hezbollahot.

Véres kettős merénylet helyszíne volt pénteken a libanoni Tripoli. A kikötőváros két nagy mecsetjénél, a szunniták által frekventált al-Takvánál és az al-Szalamnál robbantottak, legalább 42 embert ölve meg. A mecsetek felett most sűrű fekete füst gomolyog, az emberek pánikban menekülnek és menekítik, akit tudnak. A földön rengeteg test hever, a mentők folyamatosan szállítják el a sérülteket és a halottakat.

Felelősséget a merényletért eddig senki nem vállalt, de az al-Takva az a mecset, ahova Libanon egyik ismert szunnita vallási vezetője, Sheikh Salem Rafii jár. Rafii már többször szólította fel a libanoni szunnitákat arra, hogy Szíriában csatlakozzanak a Basár el-Aszad elleni forradalomhoz, ezért a hatóságok azt gyanítják, hogy ő volt a merénylet célpontja. A Szíriában zajló polgárháború Libanonban is megosztja a társadalmat. A szunniták a felkelőket támogatják, a síiták viszont – beleértve a szélsőséges Hezbollahot is – Bassár el-Aszad elnök rezsimje mellett állnak. (A Hezbollah egységeinek oroszlánrészük volt abban, hogy a szír kormányerők júniusban visszafoglalták a stratégiai jelentőségű határvárost, Kuszajrt.) Hogy Rafii pénteken ott volt-e a mecsetben, azt egyelőre nem tudni. Tripoli – amely a maga kétszázezer lakójával Bejrút után Libanon második legnagyobb városa – a szunnita-síita feszültség egyik gyújtópontja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.