Mecset előtti lefejezéssel sokkol az Iszlám Állam

A szélsőséges szunnita szervezet ismét felvette és közzétette a világhálón, amint a harcosai lefejeznek egy férfit. A kurd áldozat meggyilkolásával az alakuló amerikai-kurd együttműködésnek üzentek.

A „Vérrel írt üzenet" című videón ismerős koreográfia bontakozik ki: földön térdelő, hátrakötözött kezű, narancssárga kezeslábast viselő áldozat, mögötte hóhérai, fekete ruhában. Ezúttal nem sivatag a háttér, hanem a moszuli mecset. A várost az Iszlám Állam (IS) szélsőségesei június 8-án rohanták le, utána átgázolva a fél országon is.

A felvételen a hóhérok közlik, hogy áldozatuk kurd, és a többi pesmerga – az észak-iraki kurd autonóm tartomány harcosai – is az ő sorsára juthat, ha a kurd vezetők továbbra is kiállnak az IS állásait légicsapásokkal támadó amerikai kormány mellett.

Az IS csütörtökön a kurd férfin kívül 250 szíriai katonát is kivégzett. Egy londoni székhelyű szíriai emberi jogi szervezet szerint a harcosokat azután ejtették foglyul a szunnita szélsőségesek, hogy elfoglalták a tabkai légi támaszpontot. A szíriai katonák épp útban voltak Hama tartományba, amikor az IS lecsapott rájuk.

Az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó szélsőségesek az ő kivégzésükről is képeket és videót közöltek a világhálón. A képeken látni, amint alsónadrágra vetkőztetve gyalogolnak a sivatagban, miközben fegyvert szegeznek rájuk. A szélsőségesek aztán futásra kényszerítik őket, a hátul állókat és lemaradókat pedig megverik. Egy másik felvételen már csak a földön fekvő, levetkőztetett holttesteket látni.

Barack Obama amerikai elnök az egyre kritikusabb helyzet ellenére tegnap azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak egyelőre nincs stratégiája arra vonatkozóan, hogy miként fékezhetné meg az IS-t Szíriában. Mint a Reuters rámutat, az elnök arra utalt, nem született döntés azt illetően, hogy Irakhoz hasonlóan Szíriában is légi csapásokkal támadják-e az IS állásait.

Obama egyelőre csupán azt engedélyezte, hogy az USA kémrepülőgépekkel és drónokkal felderítő repüléseket végezzen, azonban egyesek szerint ez már a légi csapások „előszobája".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.