Meciar pártja ragaszkodik a magyar nevek eltörléséhez

Kizárólag szlovák nyelvű földrajzi megnevezéseket akar a szlovákiai magyaroknak szánt tankönyvekben a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS). Szerintük az ennek ellenkezőjéről szóló törvényt nélkülük kell megszavazni.

"A tankönyvekben a földrajzi megnevezéseket kimondottan szlovák nyelven kell feltüntetni" - közölte a párt álláspontját Marián Klenko, az országos tanács elnöke a testület szombati ülése után Pozsonyban. Hozzátette: a Magyar Koalíció Pártjának javaslata a kétnyelvű megnevezésekre elfogadhatatlan, mert ellentétes az államnyelvről szóló törvénnyel és a térképészeti törvénnyel.

Kérdésre válaszolva, hogy a koalíció vezető pártja, a Smer javasolni és támogatni fogja a kétnyelvű megnevezéseket, Klenko megjegyezte: "Lehetséges, hogy ez a javaslat a Néppárt támogatása nélkül megy át (a parlamentben)."

A Néppárt ugyanakkor elutasítja, hogy Szlovákiában olyan külföldön kiadott tankönyveket használhassanak, amelyeket előzőleg nem engedélyezett a szlovák oktatásügyi tárca. A Magyarországon kiadott tankönyvek használatának engedélyezését a szlovákiai magyar iskolákban Gyurcsány Ferenc kérte, amikor november 15-én Révkomáromban Robert Fico szlovák miniszterelnökkel találkozott.

A szlovák-magyar viszony megromlásáért a Néppárt szerint a magyar radikálisok a felelősek; szlovák oldalon a párt nem lát problémákat.  A magyar radikálisok fellépésükkel Klenko szerint az ország gazdasági problémáiról terelik el a figyelmet.

"Célunk az, hogy a szlovákok és a magyarok közti kapcsolatok kedvezően fejlődjenek. Szlovák oldalon nem látunk problémákat" - mondta Klenko újságíróknak. Szerinte pártja azon igyekszik, hogy Szlovákia minden állampolgára teljes értékűnek érezze magát. "A nemzeti kisebbségek tagjai a Szlovák Köztársaság teljes értékű polgárai" - szögezte le a politikus.

A nacionalista indulatokra a legjobb gyógyszert a gazdasági fejlődés és az elegendő munkalehetőség jelenti - véli a szlovák koalíciós párt.

Vladimír Meciar pártelnök, aki több hétig beteg volt, részt vett ugyan az országos tanács ülésén, de a sajtóértekezleten nem jelent meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.