McCain nem győzhet - a Washington Post számításai szerint

John McCain republikánus jelölt még a számára legkedvezőbb szövetségi állami szavazati arányok mellett sem nyerheti meg a keddi amerikai elnökválasztást - jósolta a The Washington Post.

A liberális napilap számítása szerint McCainnek nincs esélye, hogy elérje a győzelemhez szükséges bűvös számot, a 270 elektori voksot.
   
Az újság vasárnap közölt adatai szerint biztosan a demokrata jelöltre szavaz 227 elektori vokssal rendelkező 18 állam, köztük a két legnagyobb, Kalifornia és New York. A biztos McCain-voksok száma viszont csak 126, ezt 16 állam adja, a legnagyobb Texas.
   
Ha McCainnek sikerülne begyűjtenie további négy, a republikánus jelölt felé hajló államot (Észak-Dakota, Nyugat-Virginia, Arizona és Georgia, együttesen 33 voks), még csak 159 elektori szavazata lenne. Ha ezenfelül, a számára legoptimálisabb esetben meg tudná szerezni mind a hat abszolút kétesélyes államot (Missouri, Észak-Karolina, Florida, Ohio, Indiana, valamint Montana, együttesen 88 voks), még mindig kevés, összesen 247 szavazata lenne.
   
Másként fogalmazva: ha Obama csak a 18 biztos demokrata államot, valamint a további 7 demokrata hajlamú államot (Pennsylvania, Virginia, Colorado, Iowa, Nevada, Új-Mexikó és New Hampshire) hozza, máris 291 elektori voksa van, vagyis ő jut be a Fehér Házba. McCain egyetlen esélye - amelynek megvalósulására igen kicsi az esély -, hogy győzni tud egy nagy demokrata államban, vagy visszaveri Obama támadását annak az öt államnak a többségében, ahol 2004-ben George Bush győzött, s ahol jelenleg Obama van előnyben.
   
A lap megjegyezte: az egyik leglényegesebb bizonytalansági faktor az, hogy a szavazók felkészültek-e egy fekete elnök megválasztására. Ha nem, a verseny nagyon szorossá válhat.  
   
A The Washington Post megállapította: Barack Obama és a demokrata párti kongresszusi jelöltek magabiztosan vezetik a támogatottsági listákat a keddi választások előtt. Szinte bizonyos, hogy a Demokrata Párt jelentősen meg fog erősödni a kongresszus mindkét házában, a szenátusban és a képviselőházban is.
   
A lap által megkérdezett 14 szakértő, illetve közéleti személyiség közül csak kettő, egy konzervatív hetilap és rádióműsor főszerkesztője, illetve házigazdája érzi úgy, hogy John McCainnek esélye lehet egy csekély arányú győzelemre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.