Mától védenek a romániai rakéták

Pénteken hivatalosan üzemképesnek nyilvánították az olténiai Deveselun épült rakétavédelmi támaszpontot. Az eseményen Lazar Comanescu román külügyminiszter a létesítmény defenzív jellegét emelte ki, hangsúlyozva egyúttal, hogy az átadás fontos pillanat a NATO, Románia és az Egyesült Államok számára is. Név szerint említve Oroszországot aláhúzta, hogy az Aegis Ashore (szárazföldi telepítésű) elfogórakéták kizárólag védelmi célokat, csakis a kontinensen kívülről érkező támadások elhárítására szolgálnak.

Comanescu aláhúzta azt is, hogy Románia részéről stratégiai döntés volt a rakétavédelmi rendszerben való részvétel, amelyet a teljes politikai osztály és a közvélemény is támogatott. Úgy vélte, a Románia déli részén elhelyezkedő bázis kiépítése a román-amerikai stratégiai partnerség megerősödésének a bizonyítéka. Hangsúlyozta, hogy az együttműködést Románia szeretné tovább bővíteni, „különösen gazdasági téren".

A román külügyminisztérium székhelyén rendezett ceremónián részt vett Mihnea Motoc román védelmi miniszter, Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, James D. Syring tengernagy, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség igazgatója, valamint Patrick Auroy, a NATO főtitkárának a helyettese.

Oroszország többször aggodalmát fejezte ki, sőt a fenyegetésektől sem riadt vissza a Romániába telepített rakétaelfogó rendszer miatt. Moszkva álláspontja szerint az „MK 41-es" (a NATO besorolása szerint Aegis) elfogórakéta-rendszer sérti a közepes hatótávolságú nukleáris erőkre (INF) vonatkozó szerződést, és „súlyos kockázatot" jelenthet a nemzetközi biztonságra.

Válaszként Románia mindannyiszor hangsúlyozta, hogy a rakétavédelmi rendszer telepítéséről kötött román-amerikai szerződés szerint a Romániába telepítendő rakéták nem hordozhatnak nukleáris robbanófejeket, és azok típusa a későbbiekben sem változtatható meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.