Mától megszűnik a szükségállapot Thaiföldön

Jinglak Sinavatra ügyvezető miniszterelnök kormánya ma bejelentette, hogy szerdától visszavonják az ellenzéki tüntetések miatt két hónapja elrendelt szükségállapotot Bangkokban és a környező tartományokban.
Ugyanakkor helyébe lép a kevésbé szigorú belbiztonsági rendelkezés (ISA) április 30-ig, amíg megrendezik a február 2-ra kiírt általános választásokat azokban a körzetekben is, ahol az ellenzéki erőknek erőszakkal sikerült megakadályoznia a voksolást.

A kormány döntését megelőzően a bangkoki tüntetők megszüntették az útakadályokat a belváros fontos kereszteződéseinél. A novembertől tartó demonstrációkban kezdetben – így a kormányépületek elfoglalásakor –, tízezrek vettek részt, ám számuk az utóbbi hetekre jelentősen lecsökkent.

Egyébként sem a rendőrség, sem a katonaság nem használt erőszakot a tüntetőkkel szemben az elrendelt szükségállapot ellenére. A politikai feszültség elsősorban Bangkokban okozott veszteséget az üzleti életnek - így a turizmusnak -, de vidéken, a déli üdülőközpontokban nem volt hatása.

A tüntetők arra hivatkozva akarják leléptetni Jinglakot és a kormányt, hogy a miniszterelnök asszony túlságosan is a bátyja, a 2006-ban a hadsereg által puccsal megdöntött Thakszin Sinavatra befolyása alatt áll. Ez elől Jinglak előrehozott választásokba menekült, amelyeket pártja, a Pheu Thai a vezető ellenzéki alakulat, a Demokrata Párt bojkottja mellett simán megnyert.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.