Mást mondott a kormányfő, mást az elnök

A cseh politikai elit megosztottságával szembesült szerdán a prágai villámlátogatáson tartózkodó José Manuel Barroso.

Miután a Hradzsinban vendéglátójával, Milos Zemannal a cseh zászló után ünnepélyesen felvonták az uniós zászlót is – amire Václav Klaus megbízatási ideje alatt, vagyis tíz éven át nem volt hajlandó –, tárgyalóasztalhoz ültek. Közös sajtótájékoztatójukon a cseh elnök kifejtette, hogy személy szerint az európai föderáció híve, továbbá szorgalmazza az uniós tagországok adórendszerének fokozatos harmonizálását is. – A mai zászlófelvonás ennek az értékrendnek, vagyis Csehország európai integrációjának jelképe is – hangsúlyozta az államfő.

Merőben más véleményt hallott az Európai Bizottság elnöke Petr Necas kormányfőtől, aki munkaebéden látta őt vendégül. – Nem kell eltúlozni azt a tényt, hogy a Hradzsinban felvonták az uniós zászlót. Ettől még a cseh külpolitika nem változik. Mi nem vagyunk hívei az eltúlzott európai integrációs törekvéseknek – szögezte le eszmecseréjüket követően a miniszterelnök.

A politikai elemzőknek feltűnt az is, hogy sem a Hradzsinba, sem pedig a munkaebédre nem volt hivatalos Karel Schwarzenberg külügyminiszter. – A jó ég tudja, miért nem kaptam meghívót. Ahova nem invitálnak, oda természetesen nem megyek – válaszolta érdeklődésünkre a cseh diplomácia vezetője. Újságírók érdeklődésére a cseh államfő és a kormányelnök egyaránt azt felelte, hogy négyszemközt, illetve a lehető legszűkebb körben kívántak tárgyalni magas rangú vendégükkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.