Massachusetts kormányzója kijelölte Kennedy szenátor utódját

Massachusetts állam kormányzója kinevezte az augusztusban elhunyt Edward Kennedy szenátor ideiglenes utódját, ami megkönnyítheti a Barack Obama elnök által szorgalmazott egészségügyi reform elfogadását.

Deval Patrick demokrata párti kormányzó a 71 éves Paul Kirköt - az agydaganat következtében 77 éves korában elhunyt Kennedy régi barátját - jelölte szenátornak. Kirk ideiglenesen, a január  19-re kiírt választásig tölti be a szenátori tisztséget.

Massachusetts állam képviselőháza a múlt héten törvényben  hatalmazta fel a kormányzót arra, hogy az időközi választás megtartásáig kijelöljön valakit a Kennedy halálával megüresedett  szenátori helyre.

Az addig érvényes massachusettsi törvényi szabályozás értelmében a kormányzó nem nevezhetett volna ki átmeneti  szenátort, hanem a legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül  tartandó választás győztese vehette volna át a szenátori feladatokat  a Kennedy mandátumából hátralévő három évre.

Kennedy életének utolsó napjaiban igyekezett meggyőzni a  massachusettsi törvényhozókat, hogy halála után minél előbb töltsék be szenátori helyét; sürgette a vonatkozó törvény módosítását, hogy  az előírt, öt hónap múlva megtartandó választások előtt a kormányzó  átmenetileg kinevezhessen valakit a helyére.

Kennedy nélkül a demokraták a 100 fős washingtoni szenátusban csak 59 szavazatos többséggel rendelkeznek, így nem tudják meggátolni a republikánusok obstrukcióját, amelynek leküzdéséhez 60  voksra van szükség. Ezért veszélyben van az Obama-kormány  egészségügyi reformjának elfogadása, s ezt jól látta Kennedy is,  akinek az általános egészségbiztosítás megvalósítása szívügye volt.  A kijelölés eredményeként viszont a Demokrata Párt fenntarthatja 60 fős többségét.

Az agydaganat következtében augusztus 25-én elhunyt Edward Kennedy szenátor 47 éven át volt Massachusetts állam szenátora a washingtoni kongresszusban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.