Második forradalom Egyiptomban

A hadsereg tavaly februári hatalomátvétele óta mintegy száz tüntető vesztette életét a katonákkal és rendőrökkel folytatott összecsapásokban. A tüntetők az esetek kivizsgálását követelik.

Több ezren gyűltek össze a kairói Tahrír téren pénteken; a tüntetők a katonai vezetés távozását és a tavalyi összecsapásokban a hatóságok által elkövetett bűncselekmények megtorlását követelték, írja a hirado.hu

A katonai tanács ellen tüntettek a Tahrír téren összegyűltek
Demonstrators take part in a protest against the Egyptian military council at Tahrir square in Cairo January 20, 2012. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

A demonstrálók szerint a katonai vezetés a megdöntött rezsim politikáját folytatja, ezért szervezték meg majdnem egy évvel a forradalom kitörése után a "gyász és harag hetét". A lemondás mellett az aktivisták a tavalyi tüntetőkkel szemben elkövetett bűncselekmények kivizsgálását is követelik. Szerintük a bíróságok túl elnézőek az érintett rendőrök ügyeiben, miközben a kisebb vétségeket elkövető tüntetőket gyors és súlyos ítéletet hozó hadbíróságok elé állítják.

A katonaság a résztvevők által csak második forradalomnak nevezett megmozdulást az állami médián keresztül akarta hitelteleníteni, azt állítva, hogy az Egyiptom destabilizálására törekvő külföldiek pénzelik őket. A média tüntetés helyett inkább ünneplésre szólította fel az embereket a közelgő évforduló alkalmából, a hadsereget pedig nemzetvédő hazafiaknak állította be.

A volt elnök, Hoszni Mubarak megdöntéséhez vezető 18 napos eseménysorozat tavaly január 25-én indult meg a Tahrír téren. Bukása óta Egyiptomot korábbi védelmi minisztere által elnökölt katonai tanács vezeti, és bár érik kritikák őket, az egyiptomiak nagy része úgy véli, hogy a hadsereg az egyetlen szervezet, amely képes az ország irányítására a júniusi elnökválasztásokig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.