Második életet kapott a fejen lőtt lány

Malala Juszufzaj, a tálibok által megtámadott, oktatásért kampányoló pakisztáni kislány vasárnap újabb operáción esett át a birminghami kórházban, de előtte még adott egy interjút.

Malala tavaly októberben éppen az iskolából tartott hazafelé, amikor a tálibok rálőttek. A kislánynak az volt a bűne, hogy a lányok oktatása mellett kampányolt, ami a szélsőségesek szerint a szekularizmust segíti elő. A lövés a fejét érte, a golyót még Pakisztánban eltávolították, ezután szállították Nagy-Britanniába, Birminghambe, ahol egészen januárig feküdt a kórházban.

A támadás nemzetközi felháborodást váltott ki, főleg, hogy a lány már korábban is hírnévre tett szert. Malala 11 évesen, 2009-ben vált ismertté, amikor az urdu nyelvű BBC-nek naplót írt a tálib uralom alatti életéről. A tálibok két évvel korábban szállták meg a Swat-völgyet, és bezáratták a lányokat oktató iskolákat. A lány naplóját Gul Makai néven írta, és csak azután fedték fel kilétét, hogy a tálibokat sikerült kiűzni a területről.

A vasárnapi, ötórás műtét előtt készített interjúban Malala arról beszélt, hogy „hasznára akar válni az embereknek”. – Láthatja, hogy élek. Tudok beszélni, látok, és napról napra jobban leszek. Ezt az emberek imáinak köszönhetem, mert minden ember imádkozott értem –mondta a lány, és hozzátette: új, második életet kapott istentől.

- Az embereket akarom szolgálni, és azt szeretném, hogy minden lány, minden gyerek részesüljön oktatásban. Ezért létrehoztuk a Malala Alapítványt – jelentette be a fiatal aktivista, aki urdu és pastu nyelven is nyilatkozott. Az alapítványt egyébként a Vital Voices nőket támogató, nem kormányzati szervezet segítségével valósították meg, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.