Második parlamenti mandátumukat szerezték meg a brit EU-ellenesek

Megszerezte második parlamenti mandátumát az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek elsődleges politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.
A párt a délkelet-angliai Kent megye Rochester és Strood nevű választókerületében rendezett csütörtöki időközi választás fő esélyese volt, és a péntek reggel közölt végleges adatok szerint Mark Reckless, a UKIP jelöltje kényelmes többséggel meg is nyerte az alsóházi mandátumot.

Reckless a 2010-es parlamenti választások óta a kormányzó Konzervatív Pártot képviselte ugyanebben a körzetben, de szeptemberben bejelentette, hogy átlépett a UKIP soraiba. Ezután parlamenti mandátumától is megvált, de a saját lemondása miatt kiírt időközi választáson most visszaszerezte azt, csaknem háromezerrel több szavazatot begyűjtve, mint korábbi pártja, a Konzervatív Párt jelöltje. Mark Reckless a leadott 40 ezer voks 42,1 százalékát kapta, a Konzervatív Párt által indított Kelly Tolhurst 34,81 százalékot szerzett.

A jelenlegi formájában két évtizede létező - korábban sokak által csak szélsőséges nacionalista kispártként számon tartott - UKIP a múlt hónapban szerezte meg első képviselői helyét a londoni alsóházban, a mostanihoz hasonló módon. Akkor Douglas Carswell nyerte meg - csaknem 60 százalékos szavazataránnyal - a saját lemondása és átülése miatt kiírt időközi választást a délkelet-angliai Essex megye Clacton nevű kisvárosában.

Carswell 2005 óta képviselte a Konzervatív Pártot, de augusztusban kilépett, és a UKIP tagja lett, mivel nem tartotta elég markánsnak a konzervatívok által az EU-val szemben képviselt álláspontot.

Októberben a Manchester környéki Heywood és Middleton hagyományosan munkáspárti választókörzetében is időközi választásokat tartottak, és ezt is kis híján a UKIP jelöltje nyerte. A választáson végül a Munkáspárt jelöltje győzött, de alig néhány száz szavazatnyi előnnyel, és a UKIP 39 százalékot szerzett, szemben a 2010-es parlamenti választáson ugyanitt elért 3 százalékos eredményével.
A Rochester és Strood választókerületben most aratott győzelem a UKIP harmadik idei diadala, a párt ugyanis májusban megnyerte a brit európai parlamenti választásokat is. A májusi voksoláson elért UKIP-győzelemmel első ízben fordult elő 1910 óta - vagyis 104 éve -, hogy nem a két hagyományos nagy parlamenti erő, a Konzervatív Párt vagy a Munkáspárt nyert meg egy országos brit népképviseleti választást.

Brit választási szakértők egybehangzó pénteki nyilatkozatai szerint biztos, hogy a UKIP idei győzelmei nem tükröződnek majd a májusban esedékes brit parlamenti választásokon, amely továbbra is a Konzervatív Párt és a Munkáspárt között fog eldőlni. A BBC által megszólaltatott szakértők szerint ugyanakkor immár az is tény, hogy a UKIP a negyedik országos párttá vált a brit politikatörténet utóbbi évszázadának három hagyományos fő politikai ereje, a konzervatívok, a Munkáspárt és a liberálisok mellett.

A UKIP célja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból és a külföldi EU-munkavállalók korlátozások nélküli bevándorlásának felszámolása.

A mostani időközi választás előestéjén Mark Reckless politikai vihart kavart azzal a kijelentésével, hogy a brit EU-tagság megszűnése után a már Nagy-Britanniában tartózkodó uniós munkavállalók is "csak egy meghatározott ideig" maradhatnának, utána távozniuk kellene az országból.

A UKIP előretörése nyomán mindazonáltal a Konzervatív Párt és a Munkáspárt egyaránt egyre élesebb retorikával követeli Brüsszeltől az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás szabályainak jelentős szigorítását. Az utóbbi hetekben több vezető konzervatív párti tisztviselő - köztük David Cameron miniszterelnök is - egyenes utalásokat tett arra, hogy ha ezt nem sikerül elérni, akkor Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-tagállam - kiléphet az EU-ból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.