Másfél millió ebolafertőzött is lehet jövőre

Beavatkozás vagy változás nélkül január végére 550 ezer és 1,4 millió között lehet az ebolafertőzöttek száma Libériában és Sierra Leonéban – jelentette be a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) kedden. A szórás azért lett ilyen nagy, mert a szakértők szerint a jelenlegi számok jóval a valódiak alatt vannak. A hivatalos statisztikák szerint a nyugat-afrikai ebolajárványban több mint 2800-an haltak meg az elmúlt hat hónap alatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5800 megbetegedésről tud.

A CDC becslései szerint azonban az emberek 70 százalékát megfelelően kezelik, és így van remény, hogy a járványt sikerül leküzdeni. A központ ugyan figyelmeztetett, hogy ez a modell augusztusi adatokat tükröz, tehát nem veszi figyelembe sem Barack Obama amerikai elnök bejelentését, hogy további egészségügyi felszerelést küld a térségbe, sem más országok ígéretét a segítségadásra.

Egy WHO-jelentés szerint az ebolajárvány 71 százalékos mortalitással arat, azaz a fertőzöttek több mint kétharmada halt bele a vírusba. A szervezet figyelmeztet arra is, hogy drasztikus változások nélkül nem lehet megállítani az ebolát, és az esetek és halottak száma százakról ezrekre nőhet tovább hetek alatt. A jelentés szerint novemberig 20 ezerre is nőhet az esetek száma. A WHO szerint a nagy halálozási számot inkább okozta az, hogy nem volt megfelelő az egészségügyi rendszer, sok ember vándorolt el az érintett területekről, valamint a helyi szokások és a nemzetközi közöny sem kedvezett az ebola megállításában.

A vírus hat hónappal ezelőtti kitörése óta 337 egészségügyi gondozó fertőződött meg, közülük 181-en vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.