Másfélmilliárdba kerül Moszkvának a két Mistral

Az első helikopterhordozó hajó ára 720 millió euró lesz, míg a második 650 millió euróba kerül. Ez az első alkalom, hogy egy NATO-n kívüli ország ilyen osztályú hajót vásárolhat.

Moszkvának 1,37 milliárd euróba kerül az a két, Franciaországban gyártandó Mistral típusú helikopterhordozó hadihajó, amelyet az orosz hadsereg számára vásárol meg - közölte csütörtökön egy, az ügylethez közelálló forrás. A nyilatkozó a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta, hogy az első hajó ára 720 millió euró lesz, míg a második 650 millió euróba kerül. Ez utóbbi ára azért kevesebb, mert az építéséből nagyobb rész jut Oroszországnak - magyarázta az említett forrás. Hozzátette, hogy egy harmadik, negyedik hajó ára attól függ, hogy ki készíti.

A Mistral osztályú sokcélú helikopterhordozó vízkiszorítása 16500 tonna, hossza 199, szélessége 32, merülése 6,2 méter, sebessége 18,8 tengeri csomó, hatósugara 19800 mérföld. A hajó 16, ezen belül 8 deszant- és 8 rohamhelikoptert hordoz, a felszálló fedélzeten egyszerre 6 helikopternek van hely. Ez az első alkalom, hogy egy NATO-n kívüli ország ilyen osztályú hajót vásárolhat. Az ügylet nemcsak az Egyesült Államok és egyes nyugati államok bírálatát váltotta ki, de nem hagyták szó nélkül a balti országok, és Grúzia sem.

A hajókról az idén Párizsban tartott államfői csúcstalálkozót követően kezdődött alkudozások kilenc hónapig tartottak. Franciaország akkoriban azt mondta, hogy kész négy Mistral osztályú hadihajót eladni darabonként mintegy 500 millió euróért.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.