Másfél magyarországnyi területen lapátolna olajat a Gazprom

140 ezer négyzetkilométernyi szennyezés a nyílt vízen, háromezer kilométeres, olajban fuldokló partszakasz – a Greenpeace szerint ezzel fenyeget a Prirazlomnaja platform esetleges balesete. A vészforgatókönyv nem túl realista: az orosz energiaóriás ásókkal és vödrökkel takaríttatná a szennyezést, akár a több hónapnyi vaksötétben is.

Pénteken a Greenpeace International ügyvezető igazgatója, Kumi Naidoo is felmászott a Pecsora-tengeren fekvő Prirazlomnaja olajplatformra. Ahogy a környezetvédelmi szervezet közleménye hangzik, a hajnalban indított tiltakozó akció célja az volt, hogy rákényszerítse fúrótornyot működtető energiaóriás, a Gazpromot az északi-sarkvidéki olajkitermelés feladására, hiszen egy esetleges szivárgás vagy baleset beláthatatlan következményekkel járó katasztrófával fenyegeti a tenger élővilágát és a környező partokat. Ez a második alkalom, hogy Naidoo akcióban vesz részt az északi-sarkvidéki olajfúrások megakadályozásáért. A dél-afrikai emberjogi aktivista 2011. júniusban Grönlandnál, Major Dávid magyar mászó aktivista után a brit Cairn Energy tulajdonában lévő fúrótoronyra mászott fel. Azóta a Cairn már felhagyott azon a vidéken a kutatófúrásokkal – szerepel a Greenpeace közleményében.

Mivel a Pecsora-tenger sekély – az átlagos mélysége hat, a legmélyebb pontja is csak 210 méteres –, az olajömlés felmérhetetlen pusztítással fenyeget. Erről a Greenpeace és a Természetvédelmi Világalap (WWF) tanulmányt készített, amely szerint Prirazlomnaja fúrótorony esetleges balesete nyomán akár 140 ezer négyzetkilométernyi területet is elboríthat az olaj, amely háromezer kilométeres szakaszon szennyezné Északkelet-Oroszország partjait. A Pecsora-tengernek egyedi tengerfenéki élővilága van, de él itt egy csendben alfajjá váló jegesmedve-populáció is, nem beszélve a veszélyről, amely a Barents-tenger Norvégia számára is kulcsjelentőségű halállományát fenyegeti.

A Greenpeace azt állítja, hogy a mostoha kitermelési körülmények miatt a Prirazlomnaján gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet baleset. Azt a területet, ahol a Gazprom olajat termelne, az év kétharmadában vastag jégréteg fedi, a hőmérséklet gyakran mínusz 50 fok alá esik. A Pecsora-tengeren gyakori jelenség a vihar, a hosszú sarkvidéki télen hónapokig teljes sötétség borítja. Ehhez képest a Gazprom meglehetősen könnyed vészforgatókönyvvel állt elő: ha beüt a baj és az olaj a tengerbe ömlik, az orosz energiacég akár másfél magyarországnyi területen is kész ásókkal és vödrökkel nekiesni szennyezésnek. Az olaj eltávolítása ezzel a módszerrel sarkvidéki körülmények között nem működik – figyelmeztet azonban a Greenpeace.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.