Másfél millióan úszhatják meg az adóbevallást

Indul a bevallásdi szezon. Január végéig dönthetik el a magánszemélyek, rábízzák-e az adóhatóságra az idén személyi jövedelemadó-bevallásuk elkészítését.
Ezt 2016-tól bevallási nyilatkozatnak hívják, s aki él a lehetőséggel, az egész procedúrát letudhatja egy X behúzásával. Nyilatkozni egy erre rendelt nyomtatványon lehet, amelyet vagy a munkáltató fog átadni, vagy munkáltató hiányában a NAV oldaláról lehet letölteni. A nyomtatványt január 31-ig kell kitölteni és átadni a munkáltatónak, illetve visszaküldeni az adóhatóság számára. A nyomtatvány elektronikus úton is benyújtható, ám ha valaki a postában bízik, egy példányt meg kell őriznie a kérelemből 2021-ig.

A hatóság akkor tudja elkészíteni a bevallást, ha a magánszemély kizárólag munkaviszonyból kapott jövedelmet, s abból a munkáltató adóelőleget vont. Kiesnek így a rostán azok, akik önkéntes pénztárakba fizettek be, nyugdíj-előtakarékossági számlára fizettek vagy nyugdíjbiztosítás után kaptak adókedvezményt. Szintén kimaradnak a jóból, akik kamat- vagy árfolyamnyereségadót fizetnek befektetésük hozama után. Az előzetes becslések szerint az idén 1,5 millióan élhetnek a bevallási nyilatkozat előnyeivel, jövőre azonban úgy fejleszti a NAV a rendszereit, hogy valamennyi magánszemély számára el tudja készíteni a bevallását.

Fontos, hogy egyszerre csak egyféle utasítást tud teljesíteni a hatóság, vagyis ha valaki egyszerűsített bevallás elkészítését kérte vagy adónyilatkozatot tett, már nem tud bevallási nyilatkozatot tenni. A hatóság csak akkor keresi meg a magánszemélyt, ha visszaigényelhető vagy befizetendő adója van. A NAV csak a számolásért vállal felelősséget, vagyis azokat is vizsgálhatja a hatóság, akiknek ő maga készítette el bevallását. Azért ugyanis járhat bírság és büntetés, ha hibás vagy ­hiányos adatot szolgáltatott az érintett a hatóságnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.