Másfél milliárd euróra becsülik a szerbiai árvízkárokat

A májusi árvíz mintegy másfél milliárd eurós kárt okozott Szerbiában – jelentette be hétfőn Belgrádban Zorana Mihajlovic miniszterelnök-helyettes, miután a kormány elfogadta az erről szóló jelentést.
A nyugat-balkáni országot sújtó, az évszázad, illetve az évezred árvizének is nevezett természeti katasztrófa következtében 485 lakóház teljesen megsemmisült, és több száz épület, illetve számos közút és vasút is megsérült.

Mihajlovic elmondta, hogy a szerb kormány segít az összedőlt, illetve megrongálódott házak felújításában és újraépítésében, legkésőbb őszig minden családnak lesz háza, a gyerekek újra járhatnak iskolába.

A közeljövőben az energiaipar, a bányászat és a mezőgazdaság területén keletkezett kár okozhat még problémát. A víz elöntött 12 ezer hektár termőföldet is, ezeken a területeken idén már nem lehet semmit termeszteni.

A májusi esőzések, árvizek és földcsuszamlások a legnagyobb pusztítást a Belgrádtól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovacon okozták, ott hétfőig nem volt ivóvíz. A településen a Kolubara folyó öntött ki, és a helyi szénbányát is elárasztotta. Ez a bánya látja el fűtőanyaggal a Nikola Tesla hőerőművet, amely az ország elektromosenergia-ellátásának felét fedezi, ezért fennállt annak a veszélye, hogy megszűnik az áramszolgáltatás. A hőerőművet tápláló kolubarai szénbányában a becslések szerint több tízmillió eurós kár keletkezett.

Brüsszelben július 16-án adományozó konferenciát tartanak Szerbia és Bosznia-Hercegovina számára, amelyen számos ország vezetői vesznek majd részt. A felajánlásokból a két országot sújtó májusi árvíz következményeit számolják majd fel. Bosznia-Hercegovinában kétmilliárd euróra becsülik a károkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.