Másfél évtized után Európába jön az iráni elnök

Haszán Rohani, Irán reformista elnöke a héten Olaszországba és Franciaországba látogat. 16 éve nem járt Európában iráni államfő.
Akkor egy másik reformista elnök, Mohamed Hatami járt a kontinensen, a mostani látogatás apropója az, hogy az országgal szembeni gazdasági szankciókat feloldották, újra van lehetősége a nyugati cégeknek Iránnal üzletelni, a szankciók bevezetése előtt nagyon élénk üzleti kapcsolatok fűzték Iránt Európához - írja a Guardian.

Azt már lehet tudni, hogy Irán meg kívánja újítani légi közlekedését, az Airbustól 114 repülőgépet terveznek vásárolni, a politikusokkal és az üzletemberekkel folytatott tárgyalások további megállapodásokat készíthetnek elő. Rohani találkozik Matteo renzi olasz miniszterelnökkel és Francois Hollande francia elnökkel, továbbá Ferenc pápával is, aki támogatta a békés megegyezést Irán atomprogramjáról.

A reformista vezetésnek különösen fontos, hogy sikereket mutasson fel az atommegállapodás nyomán a fundamentalista politikai erőkkel vívott harcában. Az elnöknek nem lesz könnyű dolga, mert még mindig mutatkozik bizonytalanság a befektetni szándékozókban, ráadásul az év végi iráni rakéta-tesztelések azzal fenyegetnek, hogy a szankciók egy része újra életbe léphet az ország ellen. Az is kérdés, mikor hoznak majd az új befektetések érezhető életszínvonal-emelkedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.