Másfajta Európa-politikát hirdet a német nagykoalíció

A következő német kormány határozottabban fellép majd az alapértékek védelme érdekében – mondta Michael Roth, az SPD képviselője, aki többször is bírálta a Fidesz-kormány alkotmányos gyakorlatát.

Világos szociáldemokrata kézjegyeket visel a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciós szerződése - nyilatkozta lapunknak Michael Roth. Az SPD európai ügyekért felelős parlamenti képviselője, aki a magyar ügyeket is „viszi”, úgy vélekedett: az eredmény számukra mindenképp kedvező, hiszen az uniópártokhoz képest az SPD gyengébb eredményt ért el a választásokon, mégis keresztül tudta vinni a minimálbér bevezetését, a nyugdíjhelyzet javítását, a nők és férfiak egyenlő bérezését vagy épp a kettős állampolgárság bevezetését. Ezzel konkrétan hozzájárulnak az emberek életkörülményeinek javításához és az igazságosság erősítéséhez.

Gabriel és Seehofer kézfogása szerdán, a német nagykoalíciós megállapodás bejelentésekor, Angela Merkel kancellár társaságában. Csak védeni akarta aaz újdonsült szövetségest?
German Chancellor Angela Merkel (C), head of the Christian Democratic Union (CDU) smiles as leaders Horst Seehofer (R) of the Christian Social Union (CSU) and Sigmar Gabriel of the Social Democratic Party (SPD) shake hands after signing a preliminary agreement, which has still to be approved by the members of the SPD, in the Bundestag in Berlin, November 27, 2013. Chancellor Angela Merkel's conservatives and the centre-left Social Democrats (SPD) clinched a coalition deal early on Wednesday that puts Germany on track to have a new government in place by Christmas. The agreement was struck roughly two months after Merkel was the clear winner in national elections but fell short of a parliamentary majority, forcing her into talks with the arch-rival SPD, with whom she ruled in an awkward "grand coalition" during her first term as Chancellor from 2005-2009. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS)

„Mindezt csak kormányzati szerepvállalással tudjuk elérni” - fogalmazott Roth, aki a következő napokban a koalíciós szerződés megszavazása mellett fog érvelni. Az SPD a német pártok közül először a teljes tagságot megkérdezi a kormányzati részvételről: a szavazás december 6. és 12. között zajlik, az eredményét december 14-én hozzák nyilvánosságra. Ha a tagság rábólint a megállapodásra, akkor december 17-én megalakulhat a harmadik Merkel -kormány. Ha viszont elutasítják (amit nem lehet teljesen kizárni), akkor a CDU/CSU kezdheti újból a partnerkeresést, vagy előrehozott választásokra is sor kerülhet.

Michael Roth azonban úgy véli, a belső szavazással az SPD példát mutat a párton belüli demokráciára is. Természetesen érti a tagság fenntartásait, hiszen a kampányban épp a CDU/CSU-FDP kormány okozta „állóvíz” ellen harcoltak, de a megállapodás azt mutatja: a főbb követeléseiket át tudták vinni a CDU kemény ellenállásán. Most az a feladat, hogy a tagságnak is elmagyarázzák, ez a koalíciós szerződés milyen konkrét előnyöket hoz majd az emberek életében. A képviselő optimista, szerinte a többség igennel voksol majd.

Az európai partnerek számára is jó hír Roth szerint a nagykoalíció, mert másfajta Európa-politikát hirdet: harcot indít az ifjúsági munkanélküliség ellen, a bankok és pénzpiacok szabályozásáért, illetve a fenntartható fejlődés érdekében. De arra is emlékeztet, az Európai Unió nemcsak közös piac és valutaunió, hanem értékközösség is. A következő német kormány határozottabban fellép majd az alapértékek védelme érdekében, mert minden tagállamnak egyformán tiszteletben kell tartania a demokráciát és a jogállamiságot - fogalmazott lapunknak Roth, aki többször is bírálta a Fidesz-kormány alkotmányos gyakorlatát.

Ami Közép-Európát illeti, Németország továbbra is a kisebb tagállamok, így Magyarország szószólójaként kíván fellépni. Vállalja a rá rótt felelősséget, de mindig a partnerekkel szorosan egyeztetve. A nagykoalíciós tervek közé tartozik a weimari háromszög felélesztése, az eurótagállamok és a zónán kívüliek közti különbség csökkentése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.