Marx visszatért

A bankkártyákon, legalábbis. Néha a biztos munkahely és a szociális háló többet nyom a latban a szabadságjogoknál: az egykori NDK lakóinak majdnem fele köszöni, de inkább visszatérne a kommunizmushoz.

A 19. századi német filozófus, Karl Marx arcképével díszített bankkártyákat bocsátott ki Németországban a Sparkasse Chemnitz takarékbank. A pénzügyi intézmény egy felmérés után ragadtatta magát a megkapó lépésre: ebben egyszerűen arról szavaztatták meg az ügyfeleket, illusztrációként kit szeretnének a kártyákon látni. Roger Wirtz banki szóvivő szerint Marx „egyértelmű győztesként” végzett az internetes megméretés első helyén. Némi önirónia is belefért a dologba: a bank úgy döntött, hogy a kapitalizmus végét és a kommunizmus győzelmét meghirdető filozófusnak az egyik bronzból készült büsztjét használja fel a bankkártyához, Marx pedig szigorú tekintettel mered a MasterCard-embléma felé. (A büszt mintája a Chemnitz központjában lévő hét méter magas emlékmű.)

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság területén az elmúlt években élénk nosztalgia támadt a kommunista múlt iránt. Egy 2008-as felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek 52 százaléka „nem megfelelőnek” tartja a szabadpiaci gazdaságot, 43 százalékuk pedig fehéren-feketén kimondta, vissza akarja kapni a kommunizmust.

Ez egyébként többé-kevésbé érthető vágy. Ami ugyanis a második világháború alatt a földdel egyenlővé tett Chemnitzet illeti, a berlini fal leomlása nem gazdasági jólétet hozott magával. Éppen ellenkezőleg: a helyi ipar leépülésével Kelet-Németország egyik nagy gazdasági, kulturális és politikai központját tömegével hagyták el. Ma húsz százalékkal élnek kevesebben a városban, mint húsz éve.

De a szabadságjogoknál néha máshol is többet nyom a latban a biztos munkahely és a szociális háló: ékesszólóan jelzi ezt, hogy Wirtz szerint a takarékbankhoz rengeteg hívás fut be, van-e még a Marxot ábrázoló bankkártyákból.

A Reuters híre nyomán az amerikai NPR rádió egyébként szavazást indított a honlapján arról, mi legyen a kártya jelmondata: „Az alacsony, alacsony kamatlábak kísértete járja be Európát” – hangzik az egyik javaslat.


Hó borítja a Berlin központjában, a polgármesteri rezidencia, melletti parkban álló Marx-Engels szobrot. Nem jó a szabad piac.
Hó borítja a Berlin központjában, a Vörös Városháza melletti parkban álló Marx-Engels szobrot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.