Martonyi visszaszólt a „Fuck the EU” miatt

Az Európai Unió eddig is rendkívül pozitív szerepet játszott az ukrán válság oldásában. Ezt mindenkinek mondom – fogalmazott Brüsszelben a magyar külügyminiszter.

Evidenciának nevezte Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben, hogy az Európai Uniónak európai perspektívát, azaz a csatlakozás lehetőségét kell nyújtania Ukrajna számára. Szerinte az EU akkor kelt figyelmet, ha ezt nem mondja ki.

Martonyi minderről az EU-külügyminiszterek hétfői csúcsa után beszélt a belga fővárosban. A csúcs zárónyilatkozatában az áll, hogy az Ukrajnával kötendő társulási egyezmény és szabadkereskedelmi megállapodás nem a kétoldalú kapcsolatok végső célja, noha ezzel kapcsolatban több tagállam fenntartásainak adott hangot a tanácskozáson. Martonyi elvi kérdésnek nevezte, hogy az EU ne zárja ki Ukrajnát az uniós csatlakozás lehetőségéből.

Az esetleges szankciókkal kapcsolatban viszont a magyar külügyminiszter beszámolója szerint nem volt nagy vita. Egyetértés volt abban, hogy az EU akkor vezessen csak be szankciókat, ha valamilyen nem kívánatos fejlemény történik, például megsértik az emberi jogokat.

Martonyi hétfőn utalásszerűen reagált Victoria Nulandnak, az európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettesnek az EU-t becsmérlő megjegyzéseire is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, az EU eddig is rendkívül pozitív szerepet játszott az ukrán válság oldásában. „Ezt mindenkinek mondom” – tette hozzá Martonyi, példaként említve, hogy a hadsereg bevetésének, vagy a szükségállapot bevezetésének elkerülésében az uniós diplomáciának jelentős szerepe volt. Szerinte éppen Ukrajna az, ahol az USA és az EU együttműködésére a legnagyobb szükség van. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.