Martonyi nem tudja, mi a magyar érdek

A magyar külügyminiszter háromnapos washingtoni látogatása végén, pénteken a elmondta: nyugodtan távozik, az Egyesült Államok megfelelő figyelmet szentel Európának.

– A látogatásom végén különösen nyugodtan állíthatom, hogy az Egyesült Államok vezetése kellő figyelmet tanúsít Közép-Európa iránt – mondta Martonyi János, hozzátéve, hogy ez meg fog jelenni egy sor területen. Utalt rá, hogy a NATO Lisszabonban elfogadandó új stratégiai koncepciója erre a dilemmára is megfelelő választ fog adni a biztonságpolitikával összefüggésben.

A tárcavezető még szerdán a washingtoni magyar nagykövetségen tartott előadásában korábban emlékeztetett, hogy a magyar kormány értékvezérelt külpolitikát akar folytatni, szemben az érdekalapú politizálással. – Az érdekekkel az a baj, hogy nem tudjuk mindig meghatározni egyrészt, hogy pontosan mi az érdekünk, másrészt pedig milyen időtávon kell nézni az érdeket - fogalmazott Martonyi, aki pénteken zárult háromnapos látogatása alatt az amerikai kormányzat számos prominensével – köztük Hillary Clinton külügyminiszterrel – is találkozott.

A magyar diplomácia irányítója pénteken találkozott Nancy Brinker egykori budapesti nagykövettel és Madeleine Albright volt külügyminiszterrel. Utóbbival megbeszélést folytatott a NATO stratégiai koncepciójáról, valamint az új kormány gazdaság- és külpolitikájáról. Jelezte, hogy a kormány gazdasági cselekvési tervét mind a piac, mind a közvélemény nagy többsége elfogadja és támogatja, ami ritka. A külügyminiszter meggyőződése szerint „a magyar cselekvési terv sikere pozitív hatást fog gyakorolni nemcsak az euró és az Európai Unió megítélésére, hanem furcsa módon, ugyanúgy mint a negatív mozzanatok, a pozitív elemek is, a globális gazdaság fejleményeit befolyásolhatják". Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy washingtoni megbeszélésein nem merültek fel azok a magyar kormányzati megjegyzések a gazdaság aggasztó állapotáról, amelyek nemzetközi piaci zavarokat okoztak. – Azt hiszem, ez egy lezárt fejezet – vélte.

Elutazása előtt Martonyi János pénteken „Közép-Európa a változó világban, Magyar EU-elnökség - 2011” címmel előadást tartott a Johns Hopkins Egyetemen. Beszélt a globális helyzet alakulásáról, elemezte az európai integráció új fejleményeit, utóbbival összefüggésben felvillantotta Közép-Európa helyét, helyzetét.
– Úgy érzem, hogy nagyon sikeres és eredményes volt ez a látogatás, összességében a várakozásaimat meghaladta a látogatás programja, gazdagsága, eredményei, hangulata, és reményeim szerint a következményei is – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.