Martonyi Bukarestben építi a lengyel-magyar-román tengelyt

A magyarországi románságnak parlamenti képviseletet, a magyarországi román ortodox egyháznak pedig történelmi egyházi státust ígért keddi hivatalos bukaresti látogatásán Martonyi János. A magyar diplomácia vezetője Markó Béla kormányfő-helyettessel és vendéglátójával, Teodor Baconschi román külügyminiszterrel tárgyalt, és fogadta őt Emil Boc miniszterelnök is.

Martonyi – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes után – a második magas rangú magyar vezető, aki két hét leforgása alatt Bukarestbe látogat. A magyar külügy vezetője szoros háromoldalú, magyar–lengyel–román együttműködést ajánlott Bukarestnek, amelyet a 2011. évi magyar és lengyel EU-elnökség is szükségessé és aktuálissá tesz. Egyben a magyar-román stratégiai partnerség és az októberre Bukarestbe tervezett együttes kormányülés minél tartalmasabbá tétele mellett érvelt.

A hivatalos látogatáson Romániában tartózkodó Martonyi Jánost fogadja román partnere, Teodor Baconschi
Bukarest, 2010. június 29. A hivatalos látogatáson Romániában tartózkodó MARTONYI János magyar külügyminisztert fogadja román partnere, Teodor BASONSCHI (j) Bukarestben 2010. június 29-én. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Arra a kérdésre, hogy a magyar állampolgárság könnyített megszerzése nem vezet-e majd a romániai magyarság területi autonómia-követeléseinek fokozódásához, a magyar külügyminiszter leszögezte: az állampolgárság és a területi autonómia két teljesen különálló kérdés. Míg az első „emberekre és nem pedig területekre” vonatkozik, a második nem a kormányok, hanem az érintett közösségek ügye, hiszen nekik kell eldönteniük, hogy akarnak-e autonómiát vagy sem, s ha igen, az milyen legyen. Martonyi János hangsúlyozta, hogy Magyarország – a nemzetközi normákkal összhangban – nem tömegesen, hanem egyénileg biztosítja a magyar állampolgárság megszerzésének a könnyített lehetőségét, és az így kapott állampolgárság szavazati jogot nem jelent, hiszen az a magyarországi lakhelyhez kötött.

Baconschi üdvözölte a magyarországi román kisebbségnek felajánlott parlamenti helyet és az ortodox egyháznak Magyarországon biztosítandó új státust, és a közös gazdasági projektek megvalósítását sürgette, köztük a Bécs-Budapest-Bukarest-Konstanca gyorsvasút megépítését, valamint a villamos áram és földgáz-rendszerek összekötését. Markó üdvözölte, hogy Budapest támogatja Románia jövő márciusra tervezett csatlakozását a Schengen-övezethez, és hogy az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó politikai pártokból alkotott budapesti és bukaresti kormányok szoros kapcsolatra törekszenek.

Az új magyar kormány új dimenziót kíván adni regionális politikájának, bővíteni szeretné azt - mondta Martonyi -, vagyis a visegrádi együttműködés fenntartása mellett erőteljesebb nyitásra törekszik déli irányba is. Budapest a regionális együttműködés új formáit is keresi, ennek nagyon fontos eleme a magyar-román kétoldalú kapcsolatrendszer, de fontosnak tartja a háromoldalú - így a lengyel-magyar-román - együttműködés különböző formáit is. – Fontos, hogy ezt a változó geometriájú regionális politikát a politikai szándékokon túl tényleges tartalommal is megtöltsük – hangoztatta a magyar tárcavezető. A két miniszter egyetértett abban, hogy Romániának a schengeni övezethez való csatlakozása is erősíti majd a politikai együttműködést a két ország között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.