Martonyi Washingtonban: minden rádió szól, a média vibrál

A magyar külügyminiszter elmondta Hillary Clintonnak, hogy "Magyarországon van a világ egyik legvibrálóbb, legváltozatosabb médiája". Tárgyaltak a baltás gyilkosról is, de az IMF-re már nem jutott idő.

Közel egyórás megbeszélést folytatott egymással csütörtökön Washingtonban Martonyi János  és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A magyar diplomácia vezetője a találkozó után a sajtó képviselőinek elmondta: a találkozón szóba kerültek a magyarországi belpolitikai folyamatok is. „A külügyminiszter asszony világosan látja, hogy nagyon sok kérdést megoldottunk. Jeleztem, hogy mi az az egy-két-három kérdés, amely még nyitott. Ilyen többek közt a bírák nyugdíjazása. Ebben kérdésben a novemberben az Európai Bíróság fog ítéletet hozni. Ezt Magyarország tiszteletben fogja tartani, ezzel lényegében ez is megoldódik" – mondta el Martonyi.

A külügyminiszter jelezte kollégájának, hogy azok az alapvető kérdések, amelyek felmerültek Hillary Clinton tavaly júniusi látogatásán, nevezetesen „az igazságügyi és választási rendszer és a médiaszabadság, azok túlnyomó része megoldást nyert vagy afelé halad. Jeleztem, hogy a magyar média valószínűleg a világ egyik legváltozatosabb, élénkebb, vibrálóbb médiája.” Martonyi szerint az, aki követi a magyar elektronikus médiát, nem vonhatja kétségbe, hogy Magyarországon sajtószabadság van.

A külügyminiszter lapunk kérdésére válaszolva elmondta: a Klubrádió ügye a tárgyalásokon nem merült fel. „Én magam utaltam arra, hogy szólnak a televíziók és rádiók.” (Hillary Clinton tavaly decemberben Orbán Viktornak írott levelében kiemelte a Klubrádió ügyét.)

Safarov kiadatása: az amerikai kormány csalódott

Martonyi azt is elmondta: szó esett az azeri baltás gyilkos kiadatásáról is. „A külügyminiszter asszony jelezte, hogy az Egyesült Államok kormányát csalódásként érte a magyar lépés, és én jeleztem, hogy minket is csalódásként ért az azeri kormány lépése, hogy írásbeli jogi kötelezettségvállalásukkal ellentétesen nem folytatták az ítélet végrehajtását” – mondta Martonyi. A Népszabadság kérdésére a külügyminiszter elmondta: az IMF-tárgyalások állásáról, bár ő „örült volna neki”, idő hiányában nem esett szó.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a találkozó legfontosabb üzenete az volt, hogy „két baráti országról van szó, amelyek közül mindkettő a kapcsolatok elmélyítésében érdekelt.” Az együttműködés legfontosabb területeiként a találkozón az afganisztáni szerepvállalást és a Nyugat-Balkán helyzetének javítását nevezte. Emellett kiemelte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok együttműködött az október eleji budapesti kibertér-konferencia megrendezésében.

Hillary Clinton a megbeszélés előtt röviden üdvözölte magyar kollégáját, és elmondta: örül, hogy a találkozó során tovább mélyíthetik a két ország közti kapcsolatokat. Az 1956-os forradalmat pedig „a magyarok szabadság és demokrácia iránti vágyának egyik legerősebb jelének” nevezte – derül ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből.

Martonyi János szerdán érkezett háromnapos látogatásra Washingtonba. Ennek során többek közt részt vesz az Atlantic Council kerekasztal-beszélgetésén, tárgyal amerikai nagyvállalatok vezetőivel, valamint beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója és a magyar–amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepi vacsorán. A magyar külügyminisztérium közleménye szerint találkozik az amerikai magyarság szervezeteinek képviselőivel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.