Martonyi: nem mi kormányozzuk majd az EU-t

A 2011-es soros magyar EU-elnökség idején lesz lehetőség magyar szempontok megjelenítésére is, bár az igazi magyar érdeket az elnökségi feladatok korrekt végrehajtása jelenti – mondta Martonyi János külügyminiszter a külképviselet-vezetői értekezlet nyilvános részét lezáró összegzésében kedden.

Megjegyezte: volt már példa arra, hogy egy tagállamnak sikerült érvényesítenie szempontjait elnöksége idején az uniós cselekvésben, de az elnökség nem az a különleges hat hónap, amikor Magyarország kormányozza az Európai Uniót, és az elnökséget felhasználva saját céljait valósítja meg. A külügyminiszter rámutatott: Magyarország nagyon sokat fog nyerni, erősítheti tekintélyét, ha megfelelő módon el tudja látni az elnökségből fakadó feladatokat.

Martonyi értékelése szerint Magyarország sajátos helyzetben van, amelyben egyrészt világos, megfelelő érték- és érdekalapú stratégiára van szükség, másrészt meg kell találni az azonnali cselekvést igénylő legfontosabb feladatokat. Ezek között első helyen említette, hogy segíteni kell az ország kilábalását jelenlegi gazdasági helyzetéből, s nagyon gyors cselekvést igénylő feladatnak nevezte az országkép, az arculat javítását.

Pintér Sándor belügyminiszter is felszólalt kedden a külképviselet-vezetői értekezleten, s az elmúlt időszak közbiztonságot javító döntései között említette a visszaeső bűnözők elrettentését célzó „három csapás” bevezetését, valamint a rendőrök tekintélyének helyreállításáért hozott intézkedéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.