Martonyi: a V4 célja Európa újraegyesítése

Segíteni kell a nyugat-balkáni országok uniós integrációját, mondta Martonyi János a V4 és a KEK találkozóján. A lehallgatási botrány nincs napirenden.

A visegrádi országoknak (V4) felelősségük a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának segítése - mondta Martonyi János külügyminiszter a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek találkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Gödöllőn. A Gödöllői Királyi Kastélyban délelőtt a V4, a nyugat-balkáni országok, az EU soros elnökségét betöltő Litvánia, Törökország és Ausztria külügyi vezetői, valamint az EU bővítési biztosa egyeztettek. Délután a KEK külügyminiszterei tartják plenáris ülésüket.

Henryka Moscicka-Dendys lengyel helyettes külügyi államtitkár, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, Martonyi János külügyminiszter és Jan Kohout cseh külügyminiszter Gödöllőn
Gödöllő, 2013. október 31. Henryka Moscicka-Dendys lengyel helyettes külügyi államtitkár, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, Martonyi János külügyminiszter és Jan Kohout cseh külügyminiszter (b-j) a visegrádi csoport (V4) és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszteri találkozójának plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón a Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színházában 2013. október 31-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A megbeszélést követően Martonyi János kiemelte: a visegrádi országoknak alapvető közös érdekük és céljuk Európa újraegyesítése, annak elérése, hogy az unió bővítése minden nehézség ellenére haladjon. Kifejtette, hogy a találkozót minden alkalommal a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kezdi, majd bővített körben folytatják a megbeszélést. Ezúttal Törökország és Ausztria képviselői, a litván soros elnökség, Stefan Füle biztos és annak a hat nyugat-balkáni országnak (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia) a külügyi vezetőit hívták meg, amelyek az EU-tagságra aspirálnak. Hozzátette, ezek az országok az integrációs folyamat különböző szintjein állnak, de ugyanaz a céljuk: az uniós csatlakozás.

Martonyi János szerint a V4-nek geopolitikai, gazdasági, történelmi és kulturális okokból is érdeke a Nyugat-Balkán integrációja. Fontos a nyugat-balkáni országok regionális együttműködése is, és a V4 modellként szolgálhat előttük.

A titkos adatgyűjtés nem szerepel a napirenden

Jan Kohout cseh külügyminiszter arról beszélt, hogy a V4 fontos szereplő az európai színtéren, de azon kívül más országokkal is együttműködik, amit jól mutat, hogy a mostani találkozóra Victoria Nuland amerikai helyettes államtitkár is Gödöllőre érkezik. Szerinte a visegrádi országok kooperációja nagyon egyedi nemcsak európai, hanem nemzetközi szinten is. A cseh külügyi tárcavezető kiemelte: a V4 különleges értékét az adja, hogy Kelet és Nyugat között, Balkán és Ázsia mellett található, és ez egyúttal azt is jelenti, hogy az EU bővítésének támogatása közös érdekük a visegrádi országoknak.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is azt mondta, hogy a V4 tudatában van a felelősségének a szomszédságát illetően. Jó időben tartották a mostani találkozót, hiszen nem sokkal az Európai Bizottság bővítési csomagjának kiadása után ültek össze. Henryka Moscicka-Dendys lengyel helyettes államtitkár kifejtette, hogy nagyon fontos a visegrádi országok tapasztalatainak megosztása a Nyugat-Balkánnal és Törökországgal, hiszen így tanulhatnak a példájukból, és nem követik el ugyanazokat a hibákat.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a bővítés hitelességének fenntartása nagyon fontos: Európának nyitottnak kell maradnia. Mivel gyakran észlelhető bővítési fáradtság az unióban, bizonyítani kell, hogy a bővítés lényeges és fontos eredményeket hoz. Stefan Füle, az EU bővítési biztosa úgy fogalmazott, hogy "ebben a teremben biztosan nincs bővítési fáradtság", és kijelentette, hogy a bővítés egyre inkább politikai kérdéssé válik.

Kérdésre válaszolva Martonyi János közölte, hogy a találkozó napirendjén nem szerepelt a titkos adatgyűjtés ügye. A kérdésre transzatlanti keretben keresnek megoldást, az EU tárgyal az Egyesült Államokkal.

A demokratikus kormányzás megerősítése továbbra is fontos

A V4 egy memorandumot is közzétett, melyben kinyilvánították "erőteljes és folyamatos támogatásukat" a bővítési folyamat lendületének fenntartásáért. Egyetértenek abban, hogy legkésőbb 2014 januárjában kezdődjenek meg a tárgyalások Szerbiával, és támogatják a tárgyalások megkezdését Koszovóval is a stabilizációs és társulási megállapodásról.

A visegrádi országok kifejezték reményüket, hogy sikerül felülkerekedni a Macedónia előmenetelét hátráltató akadályokon, és kedvezően ítélik meg az Albánia által eddig elért eredményeket. A V4 elkötelezett Bosznia-Hercegovina európai jövője mellett is, egyúttal hangot adtak aggodalmuknak, amiért "az ország nem halad előre az európai úton".

Kiemelték, hogy a jogállamiság és a demokratikus kormányzás megerősítése továbbra is fontos az EU-csatlakozáshoz vezető úton. Hangsúlyozták azt is, hogy a V4 továbbra is elkötelezett a NATO "nyitott kapuk" politikája mellett, így támogatja a nyugat-balkáni országok törekvéseit a NATO-tagságért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.