Martine Aubry nyerte meg a választást a Szocialista Párt főtitkári tisztségéért

Szűk többséggel nyerte meg a francia Szocialista Párt (SI) vezetői tisztségéért folytatott versenyt Martine Aubry, Lille város polgármestere a választás pénteki, második fordulójában, de a legyőzött vetélytárs, Ségolene Royal hívei elvitatják az eredményt, és új szavazást követelnek.

A párt igazgatósága szombat reggel közleményben tájékoztatott a végeredményről, amely szerint Martine Aubry a szavazatok 50,02 százalékát gyűjtötte össze, míg riválisára, Ségolene Royalra, a tavalyi francia elnökválasztás vesztesére a választó párttagok 49,98 százaléka adta voksát. Aubry mindössze 42 szavazattal előzte meg riválisát.

A közvetlen tisztújító választáson a párt 233 ezer tagja közül 134 784-en mentek el szavazni, az SI közel 3200 helyi szervezetében adhatták le voksukat.

A párt búcsúzó főtitkára, Francois Hollande összehívta az SI nemzeti tanácsát (parlamentjét), amelynek hitelesítenie kell az eredményeket.

Ségolene Royal hívei azonnal kétségbe vonták az eredmények hitelességét, és újabb szavazást követeltek, ami arra utal, hogy a legnagyobb francia ellenzéki pártban folyó torzsalkodás és zűrzavar a választással nem ér véget. Korábban Royal egyik szövetségese, Manuel Valls egyenesen azt mondta: nem engedik meg az ellentábornak, hogy elorozza a győzelmet. A szoros előzetes eredmények láttán egy névtelenül nyilatkozó párttag máris megkongatta a vészharangot, mondván, minden "a legrosszabb forgatókönyv" szerint zajlik, s bárki is nyer, nem lesz legitim vezetője a pártnak, a nyertes nem lesz képes vezetni a pártot.

A francia Szocialista Párt a múlt héten tartotta meg Reimsben háromnapos tisztújító kongresszusát, amely eredménytelenül zárult. Miután a főtitkári posztra pályázó jelöltek egyikének sem sikerült megnyernie a küldöttek többségének támogatását, a párttagságra maradt a döntés. A választás első, csütörtökön tartott fordulójában Ségolene Royal a voksok 42,45, Martine Aubry pedig 34,73 százalékát szereztet meg. Az "új baloldalt" és a párton belüli fiatal generációt képviselő harmadik jelölt, Benoit Hamon kiesett a versenyből, híveit Aubry támogatására szólította.

Martine Aubry mindössze 42 szavazattal előzte meg riválisát
Martine Aubry mindössze 42 szavazattal előzte meg riválisát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.