Márquez újra rákos

Újra a rákkal küzd Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író – jelentette a mexikói El Universal. A lap szerint a család az orvosok egyetértésével úgy döntött, hogy a 87 éves írót az életkora miatt már nem vetik alá kemoterápiának, hanem csak olyan kezelést alkalmaznak, amely enyhíti a betegséggel járó fájdalmakat és javítja a hangulatát. Márquez április 8-án távozott a mexikóvárosi Salvador Zubirán kórházból, ahol több mint egy hétig kezelték kiszáradással és a tüdőgyulladásával párosuló légzési problémák miatt. Azóta otthon ápolónő és naponta látogató orvos vigyáz rá. Márquez évtizedek óta Mexikóvárosban él.

A Száz év magány és más nagysikerű regények szerzőjét több tíz éve már kezelték nyirokrák miatt, ám azóta az orvosi jelentés szerint a rosszindulatú betegség átterjedt testének más részeire, így a tüdejére és a májára is. Állapotára és korára való tekintettel döntöttek úgy, hogy a családi környezet szeretete most a legfontosabb a számára.

Márquezt 2006-ban Alzheimer-kórral is diagnosztizálták. Az öccse, Jaime erről tavalyelőtt azt mondta, hogy az író a szellemi leépülés jeleit mutatja, és bár fizikailag többé-kevésbé rendben van, az írással teljesen felhagyott, az emlékezete időről időre kihagy, és néha nem ismer fel családtagokat sem.

Márquez utoljára március 6-án, a születésnapján jelent meg a nyilvánosság előtt, de a mexikóvárosi házánál rögtönzött ünnepségen egy szót sem szólt sem az újságírókhoz, sem máshoz a tiszteletére összesereglett tömegben. Most állítólag nyugodtan tűri az egészségi állapotának a romlását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.