Marosvásárhelyen vonulna december 1-én a román szélsőjobb

A „magyar szeparatizmus" ellen szervez tüntetést december elsején Marosvásárhelyen az Új Jobboldal (Noua Dreapta) elnevezésű román szélsőséges szervezet, ugyanezen a napon az Új Magyar Gárda székely szakasza is megemlékezést tervez Kolozsváron

Az erdélyi napilap emlékeztet arra, hogy ez a szervezet az egykori Vasgárda szellemi örökösének tekinti magát. „Ha eleged van a magyar szeparatista nyomásból, ha nem vagy közömbös a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok sorsa iránt, akik idegenné váltak a saját hazájukban, ha román vagy és erre büszke is vagy, gyere a felvonulásra a nemzeti ünnepen. December elsején, a te napodon és az összes román napján várunk Románia szívébe, Marosvásárhelyre, hogy megünnepeljük Erdély és az anyaország egyesülésének 92. évfordulóját" – idézi a lap a szervezet honlapján közzétett felhívását.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal közlése szerint az Új Jobboldal kérelmezte a felvonulás engedélyezését, az illetékes városházi bizottság pedig a következő napokban bírálja el a kérelmet. Ugyanez a szervezet tavaly Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson is szervezett hasonló megmozdulásokat.

A Krónika tudomása szerint az Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert Zászlóaljának Székely Szakasza ebben az évben is megemlékezne Kolozsváron a Székely Hadosztály megalakulásáról december elsején. A rendezvényre már toborozzák a résztvevőket a legnagyobb magyar közösségi portálon, az iwiwen. Csibi Barnától, a Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alelnökétől a lap megtudta: a szervezet már tájékoztatta szándékairól a városházát, hogy december elsején egy legfeljebb 30 fős csoport megemlékezést fog tartani a Főtéren, majd átvonulnak a Farkas utcai Szent György-szoborhoz, ahol koszorút fognak elhelyezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.