Marokkóban is betiltották az Exodust

Ridley Scott filmjéét Egyiptom után Marokkóban is betiltották, arra hivatkozva, hogy a készítők ábrázolják Istent, holott az iszlámban ez tilos.

A hollywoodi sikerfilm helyi forgalmazója megerősítette a hírt, miszerint Marokkóban is betiltották az Exodust, mivel abban egy gyerek képében ábrázolják Istent. Bár a bemutatókat engedélyező marokkói állami hatóság, az MCC korábban rábólintott a a film vetítésére, az utóbbi napokban már szóban figyelmeztette a mozitulajdonosokat, hogy ne tűzzék műsorra az alkotást  – írja a Guardian. „Felhívtak és azzal fenyegetőztek, hogy bezáratják a mozit, ha nem veszem le” – nyilatkozta az AFP-nek egy casablancai mozitulajdonos.  

A film forgalmazásáét felelős Layadi Benkirane sajnálatát fejezte ki a „cenzúra" miatt, és ma megerősítette a hírt, miszerint egy moziban sem lehet már megtekinteni Ridley Scott filmjét.

„Az utolsó vetítés péntek este fél tízkor volt. Tiszteletben tartom az MCC döntését" – mondta Benkirane, aki hozzátette, nem érti miért hoztak utólag ilyen döntést, hiszen a gyerek, aki megjelenik Mózesnek a filmben, „egyszer sem állítja, hogy ő Isten".

A forgalmazó elmondta, hogy megdöbbentette a tiltás, ami nagyon ritka az észak-afrikai országban. Állítása szerint a filmre akár 35 ezer jegy is elkelhetett volna, 1,8 millió dirhamos bevételt generálva. „A felhajtásnak köszönhetően most csak a kalózok fognak profitálni belőle" – mondta.

Az Exodus az amerikai mozikban a bemutató hetén 24,1 millió dolláros bevételt hozott, ám ez cseppet sem hatotta meg az egyiptomi hatóságokat sem, amelyek „történelmi pontatlanságokra" hivatkozva korábban szintén Scott filmjének a betiltásáról döntöttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.