Markó: Erdélyben meg kell fordítani a "sorvadást"

A romániai magyarság létszámcsökkenésének véget kell vetni, a november 30-i romániai választásokon e közösség minden választásra jogosult tagjának el kell mennie szavazni, hogy megfordíthassa a "sorvadás" folyamatát - fejtette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Marosvásárhelyi kampányzáró rendezvényén, a színültig telt sportcsarnokban a politikus, aki szenátorjelöltként indul a választásokon, emlékeztetett arra, hogy a trianoni szerződés idején a romániai magyarság még hárommillió lelket számlált, ma azonban már csak másfél millió él Erdélyben. Sokan elmenekültek, kivándoroltak, romlottak a magyarság demográfiai mutatói. Mint Markó fogalmazott, a magyar szavazóknak vasárnap a hiányzó másfél millió helyett is voksolnia kell.

"Ma másfél millióan vagyunk, de lehetnénk kétszer annyian, ha nem lett volna Trianon" - mondta az RMDSZ elnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy az erdélyi magyarságnak nem mások ellenében kell helyt állnia a választásokon, hanem önmagáért, saját jövőjéért, gyermekeiért.

Emlékeztetett: a választások napja után lesz december elseje, a román nemzeti ünnep, amikor a románok Románia egyesülését ünneplik Erdéllyel.  "Azt az ünnepet mi megtiszteljük, de ne kérje tőlünk senki, hogy teljes örömmel fogadjuk" - szögezte le Markó Béla, hangoztatva: az erdélyi magyarság másoktól is elvárja, hogy megtiszteljék a magyarok nemzeti ünnepét, március 15-ét. Hozzáfűzte azonban: az RMDSZ és a romániai magyarság december elsején mégis ünnepelni fog, megünnepli másfél millió magyar választási győzelmét.

Frunda György szenátorjelölt emlékeztette hallgatóságát arra, hogy 18 évvel ezelőtt a romániai magyarság úgy döntött: a demokráciának, a jogállamnak, az emberi és kisebbségi jogok kiteljesítésének az útján indul el. Azóta sok mindent a gyakorlatban is megvalósított - mondta a politikus, utalva például arra, hogy az RMDSZ segítségével sikerült visszaszerezni számos, a kommunizmus idején igazságtalanul elvett telket, erdőket, a szövetség kormányzati szerepvállalásának köszönhetően új házakat, óvodákat, iskolákat építettek, ma már a magyar nyelvet szabadon lehet beszélni és tanulni.

A szenátorjelölt szerint azonban mindez nem elég, tovább kell lépni. Sokat kell még tenni a kulturális és területi autonómia megteremtéséért, számos szociális kérdés vár megoldásra, a gazdasági válság hatásaitól egyaránt védeni kell a vállalkozókat és a munkavállalókat.

Borbély László képviselőjelölt ugyancsak arra szólította a magyarságot, hogy éljen szavazati jogával, mert szerinte csak így lehet biztosítani, hogy e közösség tagjai ne legyenek másodrangú állampolgárok hazájukban.

Kelemen Attila képviselőjelölt úgy fogalmazott: a szövetség minden eddigi eredményét kemény parlamenti munkával érte el az elmúlt esztendőkben, s ahhoz, hogy megoldhassák a mai gondokat, továbbra is szükség lesz a magyarok szervezetének parlamenti képviseletére. A kampányzáró rendezvény lelkes hangulatát Koncz Zsuzsa és Bródy János koncertje emelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.