Markó: Erdély csak mérsékelten támogatást kap autonómiaügyben

Az erdélyi magyarság csupán "mérsékelt és visszafogottan hatékony" támogatásra számíthat autonómiaügyben Magyarországtól és a nemzetközi politikától, ezért saját erejére kell támaszkodnia autonómiacéljainak megvalósítása érdekében - jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a hét végén Makkfalván tartott lakossági fórumon.

A politikus a november 30-i romániai választások előtti kampánykörútjának keretében tartott előadást helyi értelmiségiek  előtt. Megállapította: ma sokan próbálják azt a látszatot kelteni,  mintha az autonómiát az elmúlt 18 évben ki lehetett volna vívni, de  - e vélemények szerint - az RMDSZ nem akarta azt. Szerintük a  szövetségnek keményebben kellett volna követelnie az autonómiát  Európában, Bukarestben és Budapesten.

Az elnök szerint Európa most sem foglalkozik kellő súllyal az  autonómiakérdéssel és egyáltalán a közösségi jogokkal, ami főként  Franciaország és más európai országok autonómiaellenességére  vezethető vissza. Magyarországtól sem lehet nagy mértékű támogatást  várni, hiszen - mint fogalmazott - az "anyaország" a politikai  megosztottság miatt teljesen befelé fordult, sokat veszített abból  az európai tekintélyéből is, amellyel a 90-es években rendelkezett.

"Magyarország befolyása ma nem elég nagy ahhoz, hogy valamit is  befolyásolni tudjon. Fölléptek a szlovákiai ügyben, de a szlovák  miniszter ott helyben olyasmiket mondott, miszerint mindenért  Magyarország a hibás, és tulajdonképpen nem Szlovákiában van  szélsőségesség és nacionalizmus, hanem Magyarországon" - mondta az  RMDSZ-elnök.

A magyarságnak lépésről lépésre el kell jutnia egy olyan új  típusú közigazgatási berendezkedéshez, egy olyan sajátos székely  entitás megteremtéséhez, amelynek tényleges és erős hatáskörei  lesznek, és amely lehetővé teszi, hogy a Székelyföld maga  rendelkezzen számos alapvető kérdésben - hangsúlyozta Markó Béla,  hozzáfűzve: a gazdasági megerősödéssel párhuzamosan kell  kikényszeríteni a decentralizációt, amely egy adott pillanatban át  fog fordulni sajátos autonómiává.

Az RMDSZ elnöke figyelmeztetett: óriási felelőssége van annak,  aki az autonómiáért küzd, hiszen a kudarcokkal teli XX. századi  magyar politikát semmiképp sem szabad folytatni, nem szabad újabb  kudarcba sodorni az erdélyi magyarságot. "A XX. század magyar  politikája a kudarcok sorozata volt - beleértve a december 5-ét (a  kettős állampolgárságról szóló népszavazást) is -, amelynek a  magyarság megitta a levét. Megittuk Trianonkor: mert beszélhetünk  arról, hogy a nagyhatalmak mit műveltek velünk, de ezt Magyarország  is művelte magával és velünk" - mondta Markó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.